Mahalle Bekçisi Namus Bekçisi mi Olacak: Bekar Kadınların Evlerini Gözetleme Yetkisi

TAKİP ET

TBMM Genel Kurulunda sert tartışmalara sebep olan bekçilerin genişletilen yetkilerine ilişkin yeni iddia gündemi uzun süre daha meşgul edecek.

TBMM Genel Kurulunda sert tartışmalara sebep olan bekçilerin genişletilen yetkilerine ilişkin yeni iddia gündemi uzun süre daha meşgul edecek. İstanbul Barosu mensubu Avukat Cesim Parlak, yeni yasal düzenlemeyle bekçilere, bekâr veya yalnız yaşayan kadınların evlerini gözetleme yetkisinin verildiğini söyledi.

KRT'ye konuşan Parlak, "Böylesine hassas bir konuda değerlendirme yapıp harekete geçme yetkisi verilen bekçiler, ilk okul ile lise mezunu seviyesinde eğitimli ve hayat tecrübesi olmayan kişilerdir. Söz konusu düzenleme uyarınca çarşılarda, park ve bahçelerde, yürüme, gezinti ve eğlence alanlarında uygunsuz buldukları her türlü davranışa müdahale edebilir duruma gelmişlerdir. Ayrıca düzenlemede “fuhuş yapıldığından şüphe edilen yerler” şeklinde ifade edilen yerlerin soyutluğu nedeniyle bekçilerin mahallede her bekâr veya yalnız yaşayan kadının evini gözetleyebilmesinin önü açılmıştır. Böyle keyfi bir uygulama sonucu doğuracak düzenleme nedeniyle mahallelerde huzurun, güvenin sağlanması amacı ile getirilen bekçiler mahalleye geleni gideni gözetleyecek, ‘namus bekçiliği’ veya ‘ahlak polisliği’ gibi görevler üstleneceklerdir" diye konuştu.

11 Haziran'da kabul edilen ve 18 Haziran Perşembe günü Resmi Gazetede yayımlanan son yasal düzenlemede Avukat Parlak'ın atıf yaptığı Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanununun "önleyici ve koruyucu görev ve yetkilerini" kapsayan 6. maddesinin 1. fıkrasının d bendi şöyle: "Çarşı ve mahalle bekçileri görev bölgeleri içinde uyuşturucu madde imal edildiği, satıldığı veya kullanıldığından, kumar oynandığından ya da fuhuş yapıldığından şüphe edilen yerleri bağlı bulundukları genel kolluk birimlerine bildirmek ile görevli ve yetkilidir."

Kanunda aynı maddenin, aynı fıkrasının ç bendinde de bekçilere "kamu düzenini bozacak gösteri, yürüyüş ve karışıklıklarda" önleyici tedbirler alma yetkisi veriliyor.

Parlak, bu düzenlemeye ilişkin "İşbu bentte belirtilen eylemlerin gerçekleştirilirken hangi durumun ‘kamu düzenini bozacak mahiyette’ olacağı ve hangi durumların ‘karışıklık’ teşkil edeceği de belirsizdir. Kanunda düzenlenen bu durum da bekçilerin keyfi uygulamalarına yol açabilecek bir düzenlemedir" değerlendirmesinde bulundu.

bekçi Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu çarşı ve mahalle bekçisi Cesim Parlak Resmi Gazete