Mahkeme 15 Temmuz'da Kaybolan Silahlar Hakkında Emniyetten Bilgi İstedi

TAKİP ET

15 Temmuz'da gerçekleşen darbe girişiminin ardından kaybolan silahlarla ilgili mahkeme, emniyetten bilgi istedi.

15 Temmuz 2016’da gerçekleşen darbe girişiminin ardından kaybolan silahlarla ilgili yeni bir gelişme yaşandı.

Emniyet Genel Müdürlüğü, 15 Temmuz günü yaşanan darbe girişiminde emniyete yapılan saldırılar sonucu meydana gelen maddi zararların tazmin edilmesi amacıyla 2017’de 661 darbe davası sanığına alacak davası açmıştı.

Ankara 15. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin atadığı 7 kişilik bilirkişi heyeti, 15 Temmuz’da Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde yaşanan olaylar neticesinde toplam zararı 28 milyon 237 bin 867 lira olarak kaydetmişti.

Raporda, Ankara Emniyeti’ne ait 3 adet G-3 piyade tüfeği, 11 adet Kaleşnikof Tüfek, 1 adet MP5A3 otomatik tabanca ve 1 adet de kuru sıkı tabancanın kaybolduğu bilgisi verilmişti. Bunlara ek olarak çok sayıda mühimmatın da kaybolduğu belirtilmişti.

Mahkeme Tutanak İstedi

 

Görülen davanın son duruşmasında mahkeme, emniyete yazı göndererek “bilirkişi raporunda eksik olduğu belirtilen ve darbe girişimi esnasında kaybolduğu söylenen silahların en son yapılan hangi sayımda var olduğunu gösterir tutanak ile darbe girişimi sonrasında bu silahların kaybolduğunun fark edildiği sayıma ilişkin tutanakları” mahkemeye göndermesini istedi. Emniyet Genel Müdürlüğü'ne tutanakların ibrazı için se 2 ay süre tanındı.

Öte yandan, mahkeme, bilirkişi raporunun “silah ve mühimmatlar”a ilişkin bölümünde, “kayıp silahlara ilişkin olarak sadece hesap yapılmakla yetinildiği, bu silahların darbe girişimi esnasında kaybolup kaybolmadığı hususunda görüş beyan edilmediği, ayrıca yerinde inceleme yetkisi verilmesine rağmen kayıp olduğu söylenen silahların en son hangi sayımda var olduğunun kayıtlanmadığı, darbe girişiminden evvel silahların var olup olmadığının rapor içeriğinden anlaşılamadığı” sebebiyle ek rapor alınmasına da hükmetti.

Kaybolan Bir Silah ile Cinayet İşlenmişti

Kayıp silahlarla ilgili çok konuşulan bir haber Ankara'da yaşanmıştı. 2016 yılında Mustafa Maraş isimli kişi, tartıştığı traktör sürücüsünü öldürerek kardeşini de yaralamıştı. Cinayette seri atış yapabilen MP-5 kullanılmıştı. Satışının yapılması yasak olan silahı kullanan Maraş, yaptığı savunmada “Silahı 15 Temmuz darbe gecesi Ankara Emniyeti’nin önünde dağıtmışlardı” ifadesini kullanmıştı. Yargılanan sanık, müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.

15 temmuz 2016 emniyet cinayet silahlar mühimmatlar kaybolan kayıp mahkeme yazı tutanak istedi gönderdi emniyet genel müdürlüğü darbe girişimi gecesi sonrası gelişme