Mahkeme Gece Yarısından Sonra Müzik Yasağına Karşı Açılan Davayı Reddetti

TAKİP ET

Hakkını Savun Topluluğu tarafından açılan dava İstanbul 13. İdare Mahkemesi tarafından reddedildi.

Çin Virüsü salgını sırasında AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kanunsuz biçimde önce tüm işletmelerin çalışması engellenmiş, sonra bu "kısıtlamalar" gevşetilmiş ve sonunda tamamen kaldırılmıştı.

Fakat salgınla mücadele ne ilgisi olduğunu İsviçreli bilim adamlarının dahi açıklayamadığı gece yarısından sonra müzik yasağı yalnızca 1 saat esnetilerek devam ediyor.

Müzik Yasağında 'Büyük Gelişme': Saat 12'den 1'e Alındı


Bu skandal kanunsuz yasağa karşı hürriyetçi hukukçuların öncülüğünde oluşturulan Hakkını Savun Topluluğu, gece yarısından sonra müzik yasağına karşı dava açtı. Ancak dava, İstanbul 13. İdare Mahkemesi tarafından reddedildi.

"Hukuk Tarihine Kara Bir Leke Olarak Geçmiştir"

Topluluğun Twitter hesabından yapılan açıklamada "Bu karar hukuk tarihine kara bir leke olarak geçmiştir. Kararı istinaf edeceğimizi kamuoyuna bildiriyoruz" denildi.

"Bu karara imza atan hakimler, ömürleri boyunca bu utancı taşıyacaklar. Bu hukuksuzluğu Danıştay önünde, o olmazsa AYM önünde, o da olmazsa AİHM önünde muhakkak tescil edeceğiz" denilen açıklamaya göre mahkeme, davanın reddini şöyle gerekçelendirdi:

"Covid-19 hastalığı nedeniyle pandemi ilan edilmesi ve aynı hastalık temelinde ülkemizde de virüs yayılımına bağlı olumsuz etkilerin devam ettiği hususları gözetildiğinde, müzik yayınlarına getirilen süre sınırı ile salgın sürecinde vatandaşların bir arada bulunma süresinin azaltılması ve böylelikle vaka sayısının en aza düşürülmesinin hedeflendiği, söz konusu düzenleme ile müzik dinlenilmesinin yasaklanması ya da eğlence mekanlarında topyekün bir müzik yayını yasağının öngörülmediği, insanların toplu olarak bulunduğu mekanlarda bir arada vakit geçirme süresinin müziğin devamı ile artacağı noktasında kuşku bulunmadığı ve bunun hayatın olağan akışında beklenebilir bir durum olduğu, bununla birlikte müzik yayınlarında zaman sınırlaması getirilirken, kişilerin müzikli ortamda sosyalleşme özgürlüğü ile salgının yayılmasının mümkün mertebe en az seviyeye indirilmesi sonucu sağlanacak kamu yararı arasında bir denge güdüldüğünün de açık olduğu, nitekim salgının seyri nazara alınarak daha önce geçerli olan saat 21:00'a kadarki müzik yayını sınırının (konaklama tesisleri için saat 22:00), dava konusu işlem ile dayanağı genelgeye uygun olarak saat 24:00'a uzatıldığı anlaşılmış olmakla, dava konusu İstanbul Valiliği İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararında hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır. Açıklanan nedenlerle, DAVANIN REDDİNE."

Hakkını Savun Topluluğu, mahkemenin kararını "Takdir kamuoyunun ve hukuk camiasının" ifadeleriyle paylaştı.

mahkeme gece yarısından sonra müzik yasağına karşı açılan davayı reddetti