Mahkeme 'Kanunda Yok' Dedi: Maske Cezası İptal Edildi

TAKİP ET

Mahkeme, bir vatandaşa maske takmadığı gerekçesiyle kesilen 3 bin 150 liralık cezayı iptal etti.

6 yıl önce çalıştığı inşaatta geçirdiği kaza nedeniyle felç kalan ve yüzde 96 engelli raporu bulunan 2 çocuk babası Mustafa Keser'e geçtiğimiz yıl, yaşamakta olduğu Antalya'nın Kepez ilçesinde maske cezası kesildi.

Yaşadığı bir tartışmada hakkında açılan davada tehdit ve hakaret suçundan 8 ay hapse mahkum edilen Keser hakkında İstanbul Adli Tıp Kurumu tarafından sağlık durumu nedeniyle cezaevinde kalamayacağına ilişkin rapor verilmişti. Keser, raporu mahkemeye sundu ve cezası ertelendi fakat erteleme kararı sisteme işlenmemişti.

Motosiklete Kelepçelendi

Sokağa çıkma kısıtlamaları sırasında 3 tekerlekli engelli motosikletiyle raporku ilaçlarını almak amacıyla eşiyle birlikte dışarı çıkan Mustafa Keser, polisler tarafından durduruldu. Hakkında arama kararı olduğu gerekçesiyle motosikletten inmesini isteyen polis ekiplerine Keser, ayakta duramadığını ve inemeyeceğini belirterek yanıt verdi. Polisler bunun üzerine Keser'i motosikletinin gidonuna kelepçeledi.

İki Ayrı Ceza

Keser, cep telefonuyla adliyeyi arayarak durumunu anlattı ve hakkındaki arama kararı sistemden kaldırıldı. Ancak Keser'i bir süre daha kelepçeli vaziyette bekleyen polis ekipleri, Keser'e maske takmadığı gerekçesiyle 3 bin 150 lira ve ehliyetsiz araç kullandığı gerekçesiyle 2 bin 698 lira ceza kesildi.

Keser'in savcılığa giderek şikayetçi olması üzerine polisler hakkında soruşturma açıldı. 

Mahkeme: Kanunda Yok

Antalya 6. Sulh Ceza Hakimliği, 1593 sayılı Umumi Hıfzısıhha Kanunu'nun 72. Maddesi'nde salgın ve bulaşıcı hastalıkların görülmesi halinde uygulanacak yasaklar arasında "maske takmama" bulunmadığını belirterek kesilen cezanın hukuka uygun olmadığına karar vererek 3 bin 150 liralık cezayı kaldırdı.

mahkeme kanunda yok dedi maske cezasını iptal etti edildi 3 bin 150 lira mustafa keser