MAK Anketi: İktidar İçin Üzücü Sonuçlar

TAKİP ET

Türkiye'nin son 4 yılda yaşadığı süratli fakirleşme, iktidarın oylarını eritti.

Bizim TV'de Burcu Uğur'un programına konuk olan MAK Danışmanlık ve Araştırma Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat, yaptıkları anketlere göre partilerin oy oranlarını açıkladı. Millet İttifakı'nın yüzde 47-48 bandında seyrettiğini belirten Kulat, Cumhur İttifakı'nın oy oranının yüzde 35 seviyesinde olduğunu söyledi.

AKP'nin yüzde 27, 28 ve yüzde 30 seviyesinde görüldüğü anketler olduğunu belirten Kulat, "2022 yılında 7 araştırma yaptık. O araştırmaların hiçbirisinde AKP'yi yüzde 30'un üstünde görmedik, hep yüzde 30'un altında. Ve yaptığımız araştırmaların hepsinde biraz daha aşağıya inen bir AKP gördük" dedi.

HDP Oyları Yüzde 10'un Altında

HDP'nin yüzde 10'un altında çıktığını belirten Kulat, "Bu eskiden de böyleydi, özellikle kentlerde yaşayan Kürt seçmen, kamuoyu araştırmacıları 'Hangi partiye oy vereceksiniz?' diye sorduğunda farklı korkularıyla gerçek düşüncelerini söylemezler, ancak çapraz sorularla bunu az çok tespit edersiniz. Bunun yüzde 2'ye denk geldiğini tahmin ediyorum, geçmiş deneyimlerim üzerinden" diye konuştu.

MHP Baraj Sınırında

MHP'nin yüzde 6,5 ile yüzde 7,5 arasında seyrettiğini belirten Kulat, "Son ankette ise yüzde 6,45 bandında, yani yüzde 7 civarında. AKP'yle beraber olduğu için MHP de oy kaybediyor. Çünkü MHP'li vatandaş ekonomideki sorunların suç ortağı olarak görüyor" ifadelerini kullandı.

En İstikrarlı Yükselen İYİ Parti

İYİ Parti'nin en istikrarlı yükselen parti olduğunu belirten Kulat, "Yüzde 18 bandında. 24 Haziran'da oyu yüzde 10'du. Büyük oranda AK Parti ve biraz da MHP'den oy alıyor" dedi.

Gelecek, DEVA ve Zafer Partileri

Kulat'ın aktardığına göre DEVA Partisi 7 aydır yüzde 3 seviyesinde sabit iken Gelecek Partisi ise yüzde 2,5-3 bandında. Ayrıca Zafer Partisi yüzde 1,5-1,7 arasında bir oy oranına sahip. Zafer Partisi'nin oylarının kararsızlar dağıtıldığında yüzde 2'ye vardığını belirten Kulat, BTP'nin oylarının ise yüzde 1'in üstünde olduğunu söyledi.

mak anketi mak danışmanlık araştırma anket seçim erken seçim akp chp iyi parti hdp deva partisi gelecek partisi zafer partisi cumhur ittifakı millet ittifakı