Mama Lobisi İfşa Oldu: Köpeklere Yardım Adı Altında İnsanları Nasıl Dolandırıyorlar?

TAKİP ET

Gazeteci Cüneyt Özdemir, başıboş köpeklere mama yardımı adı altında yapılan dolandırıcılığı aktardı.

Ünlü Twitch yayıncısı 'Jahrein' Ahmet Sonuç, "mama lobisi"nin insanların duygularını nasıl sömürdüklerini anlattı. Gazeteci Cüneyt Özdemir'in YouTube kanalına konuk olan Jahrein, "Bunların (Paw Guards) iddiları şu: 'Biz bir uygulama yapacağız, oraya sponsor reklamları alacağız. Siz o reklamları izleyeceksiniz, biz para kazanacağız, bu paralarla da sokak hayvanlarına mama dağıtacağız.' Asıl çıkışları bu" dedi.

Fakat gerekli uygulamayı yazamadıklarını belirten Jahrein, Paw Guards'ın Instagram sayfasına reklam aldıklarını belirterek nemalanma sistemini anlattı. Paw Guards'ın bir dernek olmadığını belirten Jahrein, "Aslında Paw Guards, bilişim anonim şirketi. Bu şirketin kayıtlı olduğu adrese baktığımız zaman 2 tane daha şirket buluyoruz. Paw Guards şirketinin sahibi de Erkin Erdoğdu. Erkin Erdoğdu aslında bir gölge yönetici. Buraya hangi sıfatla bağlanacak onu da bilmiyorum. Hiçbir sıfatı olmayan birisi kendisi. Zaten şu anda hükümlü ve covidden dolayı salınmış birisi, adam yaralama, dolandırma suçlarından hükümlü" ifadelerini kullandı.

"Gönüllüler Bedava Çalışan, Bunlar STK Değil, Anonim Şirket"

Cüneyt Özdemir'in buraya kadar bir suç olmadığını belirtmesi üzerine Jahrein şöyle devam etti:

"Bu parayla 'Biz mama alıyoruz' diyorlar. Suç burada başlıyor. Bu mamayı dağıtmaları lazım, burada da gönüllüler giriyor devreye. 30-40 bin gönüllüleri var, gönüllü dağtımı bedava yapıyor, içeriği bedava üretiyor, sayfaya gönderiyor. Paw Guards bunu sadece paylaşıyor ve daha fazla sponsor daha fazla etkileşim. Yani burada anonim şirketin SGK'sız gönüllü çalıştırması gibi bir durum var. 30 bin 40 bin çalışanı var ama hiçbirine bir kuruş para da vermiyor. Anonim şirketlerin gönüllülük esasıyla eleman çalıştırması söz konusu olamaz. Etik kısmı zaten leş gibi kokuyor, yasal sorun da burada."

3 Bin Paylaşımın Sadece 3'ü Mama Dağıtımı

"Yapılan toplam 3 bin paylaşımda sadece 3 tane mama dağıtımı paylaşımı var onda da 30-40 paket mamadan bahsediliyor. Ben bunu ortaya çıkardığımdan beri ha bire mama dağıtımı paylaşımı yapıyorlar" diyen Jahrein, "İllegal kısma gelelim" diyerek şunları söyledi:

Sanal Hayvan Satışı

"Mesela 'Cüneyt sen sokak hayvanlarını sever misin? Bana 2 bin lira ver, sana sanal hayvan veriyorum. Sanal hayvan yani sen bunu göstermelik sahiplenmiş oluyorsun, biz senin yerine ona bakıyoruz.' Bunun satışı vardı mesela şimdi kapattılar sitede.

Mesela 14 Şubat'ta eşine hediye alacaksın, bunlar 14 Şubat kampanyası vardı. 'Ben senin yerine sokak hayvanlarına mama dağıtacağım, sen 20 lira at, sana sertifika vereceğim' diyor. Sana sertifika veriyor, sonra sen gidip diyorsun ki 'Bak aşkım buyur, ben sokak hayvanlarını besliyorum.' 

Bu Bir Sektör

Mesela kulübe satıyor, 430 liraya. Ama kulübe size gelmiyor. Diyor ki 'Ben kulübeyi senin için bir yere koyacağım.' Ama kulübe koyuldu mu, koyulmadı mı kimse bilmiyor. Yani bu naylon fatura da keser. 'Bin tane kulübe sattım', kim soracak ki? 3 bine yakın kulübe satmışlar, 3-5 tane kulübe fotoğrafı var.

Bu bir sektör. Rahatsız edici tarafı da bu insanlara meşruiyetini ünlüler, siyasetçiler veriyor. Bu Paw Guards şirketinin sahibi az sonra yayınınıza bağlanacak, Erkin Erdoğdu gitmiş AKP'den Mahir Ünal'la toplantı yapıp hayvan haklarını konuşmuşlar. Hangi sıfatla? Bunlar 10 gün önce açtılar derneklerini, anonim şirket sıfatıyla nasıl bunu konuşabiliyorlar?

Mansur Yavaş Bunlara Otobüs Tahsis Etmiş

Sadece AKP tarafı değil. Mansur Yavaş bunlara otobüs tahsis etmiş, mama dağıtsınlar diye. Hangi sıfatla tahsis etmiş? Bunlar bir STK mıdır? Değiller. Gidiyorlar mesela belediye binasını basıyorlar. Gerede Belediye Başkanı''nı linç ediyorlar, ama hangi sıfatlar? Bir STK değiller, dernek değiler.

Bunlara meşruiyetini veren ünlü isimler. Mesela siz orada Bensu Sorel'i görüyorsunuz, diyorsunuz ki 'Burada o zaman hayvanlar yararına bir şey yapan organizasyon var'. Ama aslında para basan bir anonim şirket var.

Tehdit Ediyorlar

Tehdit ediyorlar... Ben çok tehdit aldım bu kişilerden. Mesela az sonra yayınınıza katılacak adam şey diyor: 'Bu Jahrein nerede? Biz bunu buluruz. Onun bir tarafı yemez' gibi çok küfürlü şeyler. Buluruz, hallederiz, yakalarız. İşin mafyatik bir tarafı da var. Bu kişiler çok tekin insanlar da değil. Az sonra katılacak adamın adam yaralamaktan falan içeri girmişliği var, yani tehditlerini belki gerçekleştirebilir de bilmiyorum."

Cüneyt Özdemir ise başıboş köpek sorununun çözülmesine engel olan mama lobisine ilişkin sert tepki gösterdi.

 

mama lobisi ifşa oldu köpeklere yardım adı altında insanları nasıl dolandırıyorlar altında insanları cüneyt özdemir erkin erdoğdu jahrein ahmet sonuç