Mansur Yavaş'tan Türkçüler Günü Kutlaması

TAKİP ET

ABB Başkanı Mansur Yavaş, Türkçüler Günü'nü kutladı.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, 3 Mayıs Türkçüler Günü'nü kutladı.

Resmi Twitter hesabından bir paylaşımda bulunan Mansur Yavaş, "Altay Dağlarından Tuna Boylarına, Malazgirt Savaşı'ndan Kurtuluş Savaşı'na... Türk'ü yaşatan ve yücelten ulularımızın ruhu şad olsun. Tarih sayfalarında unutulmayacak izler bırakan hayatını istiklale ve hürriyete adamış atalarımızı büyük bir minnet ve rahmetle anıyorum. 3 Mayıs Türkçülük Günü kutlu olsun" ifadelerini kullandı. Hüseyin Nihal Atsız'ın bir açık mektup yayımlayarak Milli Eğitim Bakanlığı'nda yapılanan bazı komünistleri ve Bakan Hasan Âli Yücel'i görevlerini bırakmaya davet etmesinin ardından Sabahattin Ali, Atsız hakkında dava açmış, başkent Ankara'da 3 Mayıs 1944 günü gerçekleştirilen duruşma sırasında Türk milliyetçisi gençler Atsız'ı savunmak üzere "Ankara Nümayişi"ni gerçekleştirmişti.

Polis Türkçü gençlere sert müdahale etmiş, olaylardan 16 gün sonra 19 Mayıs konuşması yapan Cumhurbaşkanı İsmet İnönü Türkçüleri doğrudan hedef göstermiş ve 7 Eylül 1944'te "nizam düşmanlığı", "gizli cemiyet kurmak" ve "hükümeti devirmeye çalışmak" gibi iddialarla tutuklanmıştı. Tarihe "Irkçılık-Turancılık" davası olarak geçecek ve Türkçülüğün yargılanacağı davada önde gelen Türkçüler Türk tarihi için utanç verici işkencelere tabi tutulacaktı.

Olayların merkezindeki Türk milliyetçisi Hüseyin Nihal Atsız bu günün ne bayram ne de matem olabileceğini, bundan çok daha öte bir gün olduğunu belirtmiştir. 3 Mayıs, ilk kez 1945 yılında davanın Nihal Atsız, Zeki Velidi Togan, Reha Oğuz Türkkan ve Nejdet Sançar gibi 10 tutuklusu tarafından kutlanmış, sonraki yıllarda "Türkçüler Günü" ismini almıştır.

mansur yavaş türkçüler günü kutlaması 3 mayıs abb Ankara Büyükşehir Belediyesi