Mansur Yavaş, Tüm Şehirlere Örnek Olacak 'Başkent Kart'ı Tanıttı

TAKİP ET

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Ankara'ya yeni bir soluk getirecek Başkent Kart'ın özelliklerini açıkladı.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, ATO Congresium’da gerçekleşen toplantıya katıldı.  CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Sabri Tekir, DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen, Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Doğan Demir, Milletvekilleri, İlçe Belediye Başkanları, ABB Meclis Grup Başkan Vekilleri ve üyeleri, Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran, Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri ve birçok bürokratın katıldığı toplantı canlı olarak yayımlandı.

Toplantıda konuşma yapan Yavaş, Türkiye'nin en kapsamlı şehir kartı 'Başkent Kart'ı tanıttı. Yavaş, bu kartı yalnızca sosyal yardım alan ailelerin değil tüm vatandaşların kullanabileceğini belirterek, “Sadece sosyal yardım alan aileler değil herkes tarafından bu kart kullanılabilecek. Nerede olursa olsun; alın teriyle para kazanıp bu helal parayla kartımızı kullanan herkes, ihtiyaç sahiplerine nefes verdiğini bilecek, yatağa aç girenlerin, tebessümü unutan çocukların, uzatılacak el bekleyen mağdurların derdine yetişmenin huzurunu yaşayacaktır" dedi.

Kimse Gelecekten Ümidini Kesmesin Diye Yola Koyulduk

Pandemi sürecinde önceliklerin değiştirildiğini ve insan odaklı sosyal belediyecilik anlayışının benimsendiğini söyleyen Yavaş, Başkent Kart'ın amacını şu sözlerle anlattı:

“Bu şehir ve zordaki insanımız için ne yapabiliriz diye yeniden yol haritası yaptık, önceliklerimizi güncelledik. Kimse yatağa aç girmesin, hiçbir çocuk eğitiminden mahrum kalmasın, kimse gelecekten ümidini kesmesin diyerek yola koyulduk. Büyükşehir Belediyesi bu süreçte inşa ettiği güveni temele koyarak, yardımlaşma ve dayanışma kültürünü ilmek ilmek örmüş, ülkemiz için başarılı bir örnek oluşturmuştur. Başkent Kart’ı hayata geçirme amacımız, ihtiyaç sahiplerinin sadece bakkal veya marketlerden alışveriş yapabilmesini sağlamak değil, dayanışmanın devamına yol açarak, bunu kurumsal niteliğe kavuşturmak ve insanımız nezdinde kalıcı bir kimliğe dönüştürmektir. Başkent Kart ile hem milletimizin yardım kültüründe yeri olmayan bir ayıbı ortadan kaldırmış olacağız hem de Başkent Kart ile işlem yapan vatandaşlarımız sayesinde elde edilecek geliri sosyal yardım havuzuna aktararak, ihtiyaç sahiplerine daha fazla yardım edilmesini sağlamış olacağız. Başkent Kart uygulamasıyla, insan onurunu zedeleyen, anne babaları çocuklarının yanında mahcup eden, kimi yöneticilerin propaganda malzemesi yapmak için kullandıkları o çirkin fotoğraf karelerini artık tarihin çöplüğüne atıyoruz. Oysa bizim inancımıza ve tarihten gelen yardım kültürümüze göre, sağ elin verdiğini sol el bilmemeliydi… Ne mutlu ki bugün burada ihtiyaç sahiplerini rencide olmaktan kurtaracak bir modeli hayata geçiriyoruz. Yardım kolisi uygulamasını Başkent Kart ile tamamen kaldırıyoruz ve ailelerin, özellikle de çocukların bir ömür boyu taşıyacakları travmayı bitiriyoruz. Farklı gelir grupları arasındaki bir ayrımı daha ortadan kaldırmış olacağız. Ön ödemeli kart mantığıyla geliştirdiğimiz bu hamle, cezasız, faizsiz ve icrasız özellikleriyle hem insanlığımızın hem kültürümüzün hem de sosyal belediyecilik anlayışımızın bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Bu kartın sahibi 6 milyon, kullanıcısı ise 83 milyon vatandaşımız olacaktır.”

İyiliği Bulaştırmamızın Önüne Geçilemezdi

Yavaş, sosyal yardım projelerine destek veren Genel Başkanlara da seslenerek “Sayın Genel Başkanlarım, sizlerin geçen sene belediyemize sosyal yardım alan ailelerimize destek olmak için yatırdığınız paralar hala blokajda biliyorsunuz. İyilik olsun diye yatırdığınız ücretler hala bankada duruyor. Ancak bizim vatandaşımıza ulaşmamızın, iyiliği bulaştırmamızın önüne geçilemezdi. İşte Başkent Kart ile böyle dertleri de ortadan kaldırmış olacağız” diye konuştu.

BLD 4.0 uygulamasıyla yeni model belediyecilik anlayışına geçtiğini ve Ankara'yı yeniliğin öncüsü yapmak istediğini söyleyen Yavaş, “Başkent Kart, etrafta beton yığınları, ölü yatırımlar ve israf çöplükleri göremeyince eksiklik hissedenlere, bizim belediyecilik önceliğimizin ne olduğunu bir kere daha göstermiş olacaktır. Temeline huzuru ve bereketi koyduğumuz bu anlayış, bir yandan gelişen teknolojiyi insanımızın önüne sererken, diğer yandan da sosyal yaraları sararak, şehrimize refah, dayanışma ve kardeşlik taşıyacaktır. Başkent Kart uygulamasıyla tüm vatandaşlarımız, ulaşımdan alışverişe, sağlık hizmetlerinden fatura ödemelerine ve havaleye kadar pek çok işlemden indirimli ve avantajlı biçimde yararlanma imkanını kavuşacaktır. Sadece Ankara’da değil, ülkenin ve dünyanın neresinde olursa olsun Başkent Kart’la alışveriş yapan herkes, bir yandan kendi ihtiyacını görürken, diğer yandan bir iyilik ordusunun neferi olduğunu bilecektir” ifadelerini kullandı.

Veriler Paylaşıldı

29 Nisan 2021 tarihinde sosyal yardım alan 112 bin 785 aileye Başkent Kart’ın teslim edildiğini açıklayan Yavaş, konuşmasının devamında karta dair sunum yaptı.

Yavaş'ın proje kapsamında açıkladığı veriler şu şekilde:

“400’er TL’den toplam 45 milyon 114 bin TL tutarında bakiye tanımlandı. Bugüne kadar 43 milyon 833 bin TL tutarında harcama yapıldı. İlk uygulama sonucunda; 5 bin 912 işlemde 77 bin 53 TL’lik ilaç ve eczane harcaması yapıldı. Bin 41 işlemde 47 bin 857 TL’lik oyuncak alındı. 569 işlemde 43 bin 37 TL’lik bebek ürünü alındı. 841 işlemde 33 bin 805 TL’lik kitap ve kırtasiye ürünleri alındı. 2 vatandaşımız ortopedi ve protez ihtiyacını giderirken, 2 vatandaşımız buzdolabını, 1 vatandaşımız ise işitme cihazını tamir ettirdi.”

Yavaş ayrıca Başkent Kart harcama gelirlerinden elde edilecek komisyonun yüzde 95’inin Büyükşehir Belediyesine aktarılacağını da açıkladı. 

Tüm iş yerlerinde ve online alışverişlerde kullanılabilecek olan Başkent Kart kullanmak isteyen Ankaralılar, www.baskentkart.com.tr ve Başkent Mobil uygulaması üzerinden online olarak ya da Büyükşehir Belediyesi A Blok’ta bulunan Başkent Kart Bankosu ya da Sıhhiye Başkent 153 üzerinden fiziki olarak başvuru yapabilecek.

 

mansur yavaş başkent kart ankara tanıtım toplantı meral akşener kemal kılıçdaroğlu