Markalar Nasıl Tanıtılır: Bir Başlangıç Kılavuzu

TAKİP ET

Bir şirket uzun vadeli çalışmayı hedefliyor ise, planları arasında mutlaka markayı yaratma ve güçlendirme çalışmaları olmalıdır.

Bir şirket uzun vadeli çalışmayı hedefliyor ise, planları arasında mutlaka markayı yaratma ve güçlendirme çalışmaları olmalıdır. Bu, etkisini rakamlarla değerlendirilmesi zor olan bir çalışmadır. Onun için büyük meblağlar ve kaynaklar harcanır.

Bir marka neden tanıtılmalıdır?

Örneğin, bir müşteri kablosuz elektrikli bir süpürge seçmek için mağazaya geldiğinde, önünde farklı üreticilere ait bir düzine model görür. Hepsi boyut, tasarım ve diğer özellikler bakımından yaklaşık olarak eşit olup, hemen hemen aynı donanıma sahiptir.

Marka gücü burada devreye giriyor. Alıcının aklından: “Dyson, popüler ve yüksek kaliteli bir elektrikli süpürgedir, ancak fiyatı ortalama fiyattan bir buçuk kat daha pahalıdır. Xiaomi, uygun fiyatlı bir “Çin markası”, onu alabilirim. Karcher ve Phillips gibi markaların kablosuz elektrikli süpürge ürettiklerini bilmiyordum, yorumlarına bakmam gerekiyor. Diğer modellerin isimlerini ilk kez duyuyorum” düşünceleri geçer.

Bir marka böyle çalışır: bir müşteriye kendi izlenimini bırakır. Aynı zamanda, müşterinin satın alma davranışını güçlü bir şekilde etkiler: Yukarıda verilen örnekte, alıcının bir yerden tanıdık gelen ürünlere hemen dikkat ettiğini görüyoruz. Bu nedenle üreticiler müşterilerinde bu tür düşünceleri yaratmak ve satışlarını artırmak için markanın tanıtılmasına büyük meblağları harcamaya hazırdır. Bu, markaların tanıtılmasının ilk ve en önemli nedenidir.

Ayrıca, aşağıdaki bonusları da vardır:

Ortaklık: bilinen bir markanın işbirliği ve projeler için ortakları bulması çok daha kolaydır;

Çalışanların araması: herhangi bir seviyedeki uzman, tanınmış bir şirkette çalışmaktan mutluluk duyacağı için personelle ilgili herhangi bir sorun yaşanmayacaktır;

Güven kredisi: bilinmeyen bir markanın, bir alıcının dikkatini çekmesi için muazzam çabalar göstermesi gerektiğinde, iyi bilinen bir markanın adını veya logosunu göstermesi yeterlidir;

Kalite göstergesi: markanın yorumlarına göre pazarlamacılarının ne kadar iyi çalıştığını takip edebilirsiniz.

Tanıtımdan önce ne yapılmalıdır?

“Bir marka nasıl tanıtılır” sorusu, kapsamı olarak “bir ev nasıl inşa edilir” sorusuna benzetilebilir. Bu süreç birçok aşamadan oluşur, farklı uzmanların katılımını ve farklı araçların kullanılmasını gerektirir ve sıfırdan bilinirliğine kadar bu süreç yıllar sürebilir.

Bu nedenle tanıtım ayrıntılarına girmeden, direk tanıtımın genel hatlarından bahsedeceğiz.

Rakip Analizi

İlk önce, rakiplerinizin markasını tanıtmak için neler yaptıklarına veya sadece kâr için çalışıp çalışmadıklarını öğrenmeniz gerekir. Dolayısıyla, marka tanıtım yöntemlerini öğrenmeniz işinizi kolaylaştırabilir.

Öğreneceğiniz tanıtım yöntemleri sayesinde bir bilinirlik elde etmişlerse, bu sizi üzmesin: pazarda alıcıların gözünde yaklaşık olarak aynı bilinirliğe sahip birkaç şirket olabilir. Örneğin hangi televizyon markasının - Samsung veya LG - daha iyi olduğu sorusuna çoğu insan cevap veremeyecektir çünkü her iki marka da iyi bilinmektedir.

Kitle Tanımı

Markanın etkisi istisnasız herkese yayılmalıdır. Örneğin, Mercedes'in güvenilir ve konforlu arabaları ürettiğini herkes biliyor. Ama herkesin bir Mercedes bir arabası yok.

Bu nedenle ilk işiniz, markanızı hedef kitlenize iyi bir yönüyle tanıtmaktır. Ürününüzü satın alan veya hizmetinizi kullanan hedef kitle, başkalarının markanız hakkında bilgi edinmesini sağlayacaktır. Bu yüzden hedef kitlenizi memnun etmeniz önemlidir.

Hedef kitleniz tanımlandığında, bir tanıtım stratejinizi planlamak zaten mümkün olacaktır.

Bir Stratejin Oluşturulması

Markanızın tanıtım sürecine bir projeymiş gibi yaklaşmalısınız; aşamaları planlayın, sorumluları ve paydaşlarını belirleyin, son teslim tarihlerine kadar bir plan yapıp, bir bütçe ayırın. Büyük şirketler, tanıtım için marka yöneticileri için ayrı departmanları oluştururlar. Dahası, pazarlama ve halkla ilişkiler ile uğraşanlar aynı uzmanlar değil, ayrı uzmanlardır.

Stratejinizi oluşturmak için, kitlenizin kimden oluştuğunu düşünmeniz gerekir. Farklı kategorileri için kendi araçları, tanıtım kanalları ve yaklaşımları olacaktır. Örneğin, müşterilerinizin yaş ortalaması 55+ ise, gençlere yönelik mizah görselleri kullanmamalısınız. Ve tam tersi: kitleniz gençse, o zaman TV veya radyoda reklam vermeniz verimsiz olacaktır - büyük olasılıkla, onu duyan ve gören olası müşterileriniz olmayacaktır.

Marka Konumlandırma

Hedef kitleniz tanımlandığında ve ihtiyaçları araştırıldığında, markanız için müşterilerinizin gözünde nasıl bir imaj yaratmak istediğinizi anlamamız gerekiyor.

Örneğin, Mercedes güvenilirdir, Apple bir ekosistemdir ve kullanımı kolaydır, Lamborghini/Chanel/Vertu/Chopard birinci sınıftır, Xiaomi ucuzdur ve pratiktir. Tabii ki bu planlamayı yaparken bu firmaların marka yöneticileri başka sloganlar düşünmüşlerdir, ama bizlere aktarmak istediklerini anlamıştık. Ancak asıl mesele, oluşturulan imajın olumlu olması ve böylece, ürününüzün veya hizmetinizin “satın almak istiyorum” konumuna geçmesidir...

Bir markanın tanıtımın amacı, ilişkilendirilmek istendiği birkaç önemli olumlu faktörlerin seçilmesi sürecidir... Bu sadece reklam için değil, ürünün gerçek özellikleri için de gereklidir. Örneğin, premium olarak konumlandırılan Lamborghini arabalarını koltukları için ucuz döşemeler ve ucuz hırıltılı hoparlörler kullanılsaydı, bu çok tutarsız olurdu. Veya ekosistemiyle gurur duyan Apple, iPad ile bir Macbook kolayca senkronize edilemez ve bir Apple Pencil ile çizim yapılamazsa da satışları hemen düşebilirdi…

Tanıtım Araçları

Bu, tanıtım sürecinin en büyük öğesi. Uygulama yerine göre tanıtım araçları çevrimiçi ve çevrimdışı olarak ayrılabilir. Ve bazı iş alanlarında doğrudan reklamcılık neredeyse tamamen çevrimiçine geçtiyse de, çevrimdışı araçlar marka oluşturma açısından hâlâ geçerlidir.

Çevrimiçi Çalışması

Çevrimiçi marka tanıtım çalışması, çevrimiçi olan her şeyi içerir. 

Bu aşağıdaki süreçlerden oluşur:

Şirket sayfalarının oluşturulması ve yürütülmesi: web sitesi, sosyal medya hesapları, YouTube kanalları, bloglar;

Faydalı içerikler oluşturulması: talimatlar, incelemeler, tavsiyeler, karşılaştırmalar;

Takipçiler ile iletişim: sosyal ağlarda, e-posta ile, anlık mesajlaşma programlarında.

Çevrimdışı

Temel televizyon reklamcılığına ek olarak, buraya aşağıdaki araçları da dahil ediyoruz:

Sponsorluk: Birçok büyük marka, çeşitli projelerde finansal sponsorluk yapar. Basit bir örnek, birden fazla sponsora sahip olan spor takımları olarak verilebilir.

Sokak Reklamları: Sokaklarda ve iç mekanlarda gördüğümüz her şey (örneğin alışveriş merkezlerinde). Bunlar afişler, flamalar, reklam panoları olarak sayılabilir. Doğal olarak, potansiyel müşteri bu tür reklamlar aracılığıyla ürün hakkında herhangi bir fikir oluşturamaz, her gün onlarca bu tür işaretler görüyoruz ve onları görmezden geliyoruz. Ama hafızamıza "kazınıyorlar", sürekli göz önünde bulunarak, bizim için logolarını ve isimlerini tanınabilir ve alışılagelmiş bir hale getiriyorlar.

Marka Bileşenleri: Çoğunlukla kartvizitlerden çantalara kadar küçük baskılı ve hediyelik eşya ürünleridir. Amacı, sokak reklamcılığı ile aynıdır: daha fazla dikkat çekmek ve logoyu ve adı hatırlatmaktır.

Maskotlar ve Sinyaller: Bir örnekle açıklanabilir; Palyaço Ronald McDonald ve “Just Do It” kelimeleri hemen McDonalds ve Nike ile ilişkilendirilir. Bu nedenle, markayı “temsil edecek” bir tür karakterin veya güzel bir sloganın yaratılması, şirketi hemen diğerlerinden ayıran şeydir. Ama, bunun uygulanması daha zor ve her iş alanı için uygun değildir.

Etkinlikler: Konuşmalar, sunumlar, seminerler, sergiler, röportajlar - yani ürünlerinizi anlatabileceğiniz tüm etkinliklerdir. Onları göstermeniz tanıtım sürecinde ayrı bir kazanç katabilir.

Müşteri Tabanıyla Çalışma: Müşteriniz bir şey satın aldıktan sonra onu unutmamalısınız. Aksine, kendisi geri dönebilir ve başkalarını da getirebilir. Ayrıca şirketinizi tavsiye edebilir. Bu nedenle, müşteri desteğini sağlamanız önemlidir: sorularını yanıtlayın, sorunlarını çözmeye yardımcı olun, aksesuar satışı yapın, servis merkezlerini açın.

Eğitim ve Marka Tanıtımı İle İlgili Kurslar Nereden Alınır?

Marka eğitim ve tanıtımının nasıl olduğunu bilmek hem girişimcinin kendisi (eğer yeni bir iş kuruyorsa ve küçük bir kadro ve bütçeye sahipse) hem de reklam sektöründeki uzmanlar için bir zorunluluktur. Laba Türkiye platformumuzdan bu önemli alan üzerine bir kurs alabilirsiniz. Platformumuz, güvenilir eğitmenlerden ve okullardan yalnızca en iyi eğitim materyallerini güncel bilgilerle ve anlaşılır bir sunumla toplayan bir projedir.
 

marka nasıl tanıtılır marka marka tanıtma marka reklamcılığı marka tanıtım araçları reklam laba türkiye