Marmara'da Müsilaj Tehlikesine Karşı 9 Kez Uyarı Yapılmış, Hiçbiri Ciddiye Alınmamış

TAKİP ET

Marmara'da stabil bir müsilajın oluştuğu 2007-2014 arasında hazırlanan 9 kapsamlı raporda belirtilmiş ancak hiçbir önlem alınmamış.

Marmara Denizi'nde oluşan müsilajlarla ilgili daha önce 9 kapsamlı rapor hazırlandığı ancak raporlardan sonra hiçbir önlem alınmadığı ortaya çıktı. 

2007-2014 yılları arasında Marmara Çevre İzleme Projesi (MAREM) kapsamında hazırlanan 9 kapsamlı raporda Marmara’da stabil bir müsilajın oluştuğu ve bu müsilajların gidecek artacağı bilgisi verilmesine rağmen önlem alınmadı.

Marmara’daki durumun 1975 yılından başladığını belirten Hidrobiyolog Levent Artüz'ün öncülüğünde yapılan araştırmalarda musilaj oluşumunun o tarihlerde bile Marmara Denizi genelini ciddi olarak etkilediğine dikkat çekilerek, “Kontrolsüz ve hiçbir arıtmaya tabi olmaksızın yapılan atık su deşarjlarının direkt etkisi göz ardı edilmemeli” ifadesine yer verilmiş.

2014 yılında hazırlanan bir raporda Marmara Denizi genelinde arıtmasız yapılan deşarjların yanı sıra, halihazırda çalışan ve onlarla ifade edilebilecek sayıda yapımı planlanan enerji santrallerinin soğutma suyu borularının, elverişli bir ortam bulup üreyen kirlenmiş organizmalar ile dolarak kullanılamaz hale geleceğini, bunun önlenmesi için klor türevlerinin kullanıldığını ve gelecekte de kullanılacağı belirtilmiş.

 

marmara müsilaj 9 rapor hazırlandı uyarı