Marmara'yı Boğan Müsilaj Yıllar Önce MHP'li Oktay Vural Tarafından Meclis Gündemine Getirilmiş

TAKİP ET

MHP'li Vural'ın bugün Marmara için büyük bir tehdit haline gelen müsilaj sorunu için 13 yıl önce TBMM'ye araştırma önergesi sunduğu ortaya çıktı.

Siyaset arenasını giderek ısıtan ve erken seçim beklentisini artıran olaylarla olumsuz ekonomik gelişmelerin gündemde hak ettiği yeri bulmasını engellediği Marmara Denizi'nin 'müsilaj' sorunu, daha büyük bir sorun halini almaya devam ediyor.

İstanbul'u 1994 yılından 2018'e dek yöneten İslamcı gelenek, müsilaj sorununu sadece 3 yıla yakın bir süredir belediye başkanlığını elinde bulunduran CHP'nin politikalarıyla açıklamaya çalışıyor. Bilim insanları, her ne kadar bu sorunun bu denli kısa bir sürede ortaya çıkmış olamayacağını ve daha köklü bir soruna işaret ettiğini ifade etse de yandaş medyada bu ve benzeri açıklamalar yer bulamıyor.

Marmara'nın müsilaj sorunu üzerinden yaşanan tartışmada bilim insanlarından sonra TBMM kayıtları da siyasal İslamcıların elini kolunu bağladı. Ortaya çıkan evraka göre 2008 yılında MHP Milletvekili Oktay Vural tarafından TBMM'ye bir araştırma önergesi sunularak müsilaj sorunu çok erken bir dönemde gündeme taşınmıştı. Ancak muhalefetin hamlesini dikkate almayan AKP'li yönetim, müsilaj sorununun üstüne eğilmeye ihtiyaç duymadı.

Vural, 2008 tarihli önergesinin gerekçesinde ise Muğla, Milas'taki aşırı kirlenme sorununa dikkat çektikten sonra İzmit Körfezi ve Marmara Denizi'nin karşı karşıya olduğu tehdide şu ifadelerle değiniyor:

"İzmit Körfezi ve Marmara Denizi'nde görülen jeli andıran beyaz tabaka, giderek daha geniş bir alana yayılmaktadır. Denizin yüzeyi yaklaşık altı aydır bu madde ile kaplanmıştır. Dalgalanma ile zaman zaman yer değiştiren yüzeydeki tabaka denizin altına doğru 15 metre derine inmiştir. Denizlerimizdeki kirlilik boyutu her geçen yıl biraz daha artmaktadır."

Oktay Vural, bahsi geçen uyarılardan sonra TBMM'de bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulması ve harekete geçilmesi talebinde bulunmuştu.

oktay vural mhp müsilaj araştırma komisyonu tbmm araştırma önergesi izmir milletvekili gerekçe marmara denizi izmit körfezi jel tabaka muğla milas akp istanbul ibb ak parti