Mars'ın 'Kaderi Baştan Belliymiş'

TAKİP ET

Bilim insanlarının yaptığı araştırmada Mars'ın su kütlelerini barındıramamasının sebebinin 'boyutu' olabileceği belirtildi.

Bilim insanları uzun yıllardır sırrı çözülmeye çalışılan Mars ile ilgili yeni bir araştırma yaptı. Washington Üniversitesi'nden Kun Wang'ın da aralarında bulunduğun grubun yaptığı araştırmada, Mars’ta eskiden yer aldığı düşünülen okyanuslar ve nehirlerin kurumasının gezegenin boyutuyla alakalı olabileceği saptandı. 

Mars’ın yüzeyinde çok eski dönemlerde sıvı halde su bulunduğunu ancak sonrasında bu su kütlelerinin yok olduğunu değerlendirerek çalışmaya başlayan bilim insanları, bu suların 3,5 milyar yıl önce buharlaşıp gitmesinin gezegeni Güneş’ten gelen yüklü parçacıklardan koruyan küresel manyetik alanın kaybından kaynaklandığını düşünse de asıl sebebin Mars'ın su kütlesini taşıyacak ve koruyacak kadar büyük olmaması olabileceği belirtildi.

Mars'ın su kütlelerini koruyacak kadar büyük olmadığına dikkat çeken araştırmanın ortak yazarlarından gezegenbilimci Kun Wang, "Mars'ın kaderine en başından karar verilmişti. Kayalık gezegenlerin, yaşamı destekleyecek ve levha tektoniğini sürdürecek ölçüde suyu tutabilmesi için bir boyut eşiği var'' dedi.

mars su okyanus boyut gezegen küçük