Mars'ın Kuzey ya da Güney Işıkları Yok: 'Aurora'lar Bütün Gezegenden İzlenebiliyor

TAKİP ET

Birleşik Arap Emirlikleri'nin Mars yörünge aracının çektiği fotoğraflar Mars atmosferine saçılan kutup ışıklarını belgeledi.

Birleşik Arap Emirliklerinin çektiği görüntüler Mars'ta kutup ışıklarının kuzey ya da güney kutupları etrafında yoğunlaşmadığını, bütün gezegenden izlenebildiğini ortaya koydu.

Hope uzay aracının çektiği fotoğraflar Mars'ın kalın atmosferini 1 milyar yıl evvel nasıl kaybettiğini gösteriyor.

Kutup ışıkları, yüksek enerjili partiküllerin Dünya'nın atmosferine girdiği sırada havadaki atomlara enerji vermesi ve onların parıldamasına neden olması sonucu oluşur. 

Dünya'da bu partiküller gezegenin manyetik alanı nedeniyle iki kutup etrafından yoğunlaşır. Ancak Mars böyle bir manyetik kutba sahip değil.

Bununla birlikte Mars bir zamanlar bu manyetik alana sahip olduğu için dış kabuğu zayıf da olsa manyetize edilmiş durumda bu sayede auroralar bu manyetik alanlar üzerinde oluşabiliyor.

Hope uzay aracının da görev yaptığı uzay görevine liderlik yapan Hessa Al Matroushi, "Bu gibi fotoğrafları düzenli olarak yakalayabildiğimiz için, aurolar gerçekleştiği sırada daha fazla görüntü almayı bekliyoruz. Bu bize auroları ve nasıl oluştuklarını daha fazla inceleyebilme imkanı tanıyacak" dedi.

Mars'ın Kuzey ya da Güney Işıkları Yok 'Aurora'lar Bütün Gezegenden İzlenebiliyor