Mart Ayı Gündemi: Ekonomi Pandemiden Daha Çok Konuşuluyor

TAKİP ET

İstanbul Planlama Ajansı bünyesinde faaliyet gösteren İstanbul İstatistik Ofisi, Mart 2021 raporunu yayımladı. 

22 Mart - 5 Nisan 2021 tarihleri arasında telefonla görüşülen 713 İstanbul sakininin verdiği cevaplara göre şekillenen raporda Covid-19 salgını, ekonominin gidişatı, Galata Kulesi’nin ve Taksim Gezi Parkı’nın İBB’nin görev alanından çıkarılarak Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredilmesi, işsizlik ve yaşam memnuniyeti gibi konular yer aldı.

Mart Ayında Evlerde Hangi Konular Konuşuldu?

''Evde en çok ne konuşuluyor?'' sorusuna katılımcıların yüzde 33,1'i 'ekonomik sorunlar' yanıtını verdi.Yüzde 30,8 oranında katılımcının Covid-19'u konuştuğu belirlenirken işsizlik ve yetersiz maaş kurbanının had safhada olduğu Türkiye'de pandemi gibi zorlu bir dönemde bile sağlıktan çok ekonominin konuşulması verilere yansıdı. 

Mart Ayında İstanbul'un Gündemi Neydi?

İstanbul'un gündem maddelerini değerlendiren katılımcılardan yüzde 37,9’u COVID-19’un, yüzde 25,3’ü yasakların kalkmasıyla İstanbul’da görülen trafik yoğunluğunun, yüzde 24,5’i ise Taksim Gezi Parkı’nın mülkiyetinin İBB’den alınarak Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredilmesinin mart ayında İstanbul’un gündemi olduğunu söyledi.

İstanbullular Galata Kulesi ve Gezi Parkı'nın İBB'den Alınmasını Doğru Bulmuyor 

Galata Kulesi’nin ve Taksim Gezi Parkı’nın İBB’nin görev alanından çıkarılmasını değerlendiren katılımcılardan yüzde 59,5'i  yapıların Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredilme kararını onaylamadı.

Geleceğe Dair Umut Yok 'Ekonomi Kötüye Gidecek'

Ekonomik durum hakkında görüşleri sorulan katılımcılardan yüzde 52,8 gibi büyük bir kısmı kendi ekonomik durumunun kötüleşeceğini söyledi. Ayrıca katılımcılardan yüzde 50,2’si mart ayında geçinecek kadar kazanamadığından yakındı ve katılımcılardan yüzde 39’u geçinemeyerek borç almak zorunda kaldığı ifade etti.

Aldığı maaş ile geçinemeyenlerin yanı sıra işsiz olduğu için geçinemeyenler de rapora yansıdı. İş arayan katılımcıların yüzde 73,2’si yakın dönemde iş bulamayacağına inandığını söyledi.

Yatırımın Şekli Değişti

Özellikle son dönemde gündeme gelen kripto para yatırımcılığı İstanbulluların da birikim tercihlerine yansıdı. 

Katılımcıların yüzde 51,6’sı altın aldığını, yüzde 32,8’i kripto para (Bitcoin vb.), yüzde 25’i döviz aldığını belirtti. Geçen ay altından sonra en fazla orana sahip yatırım aracı döviz olurken mart ayında kripto paranın öne geçmesi dikkatlerden kaçmadı. 

Hayattan Memnun Değiller 

10 puan üzerinden yaşam memnuniyetini değerlendirmeleri istenen katılımcıların mutluluk seviyesi 5,2 olurken yaşam memnuniyeti seviyesi geçen ayla aynı seyrederek 4,8 olarak ölçüldü.

 

 

 

İstanbul Planlama Ajansı istanbul istatistik ofisi mart 2021 raporu istanbul sözleşmesi galata gezi parkı pandemi ekonomi