Maymun Çiçeği Giderek Yayılıyor: Virüsün Belirtileri, Bulaşma Yolları ve Risk Grubu

TAKİP ET

Maymun çiçeği virüsü yayılmaya devam ediyor.

ABD ve Avrupa ülkelerinde görülen maymun çiçeği virüsüne son olarak İsrail'de de rastlandı. 

Virüsün yayılması karşısında Belçika, ülkeye girişlerde testi pozitif çıkan kişilere karantina zorunluluğu getiren ilk ülke oldu. 

Maymun Çiçeği Tehlikesi Büyüyor, Bir Avrupa Ülkesi Ülkeye Girişte Karantina Zorunluluğu Getirdi

Biden: Endişe Verici

ABD Başkanı Joe Biden, Japonya'ya yaptığı resmi ziyaret öncesinde Güney Kore'de virüsü "endişe verici" olarak niteledi ve aşı konusunda çalışma yaptıklarını söyledi.



Virüsün en yaygın semptomları arasında yüksek ateş, baş ağrısı, sırt ağrısı, kas ağrıları, titreme, şiddetli halsizlik ve yorgunluk, lenf bezlerinde şişkinlik ve deri döküntüsü sayılıyor.

Hastalık Nasıl Seyrediyor?

Hastalığın genel seyri ise uzmanlara göre şöyle gelişiyor: Ateşin çıkmasından sonra genellikle 1 ila 3 gün içinde deri döküntüsü görülmeye başlıyor. Yüz, kollar ve bacaklarda rastlanan döküntüler vakaların yüzde 95'inde yüzde başlıyor ve avuç içleri ile ayak tabanlarında görülerek yayılıyor. Bunun yanı sıra ağız ve daha az sıklıkta genital bölgede de görülebiliyor. 

Döküntülerdeki kaşıntı nedeniyle bu döküntülerin yaralara dönüştüğü, bir süre kabuk bağlayarak iyileştiği belirtiliyor. Uzmanlara göre virüsün neden olduğu enfeksiyon 14 gün ila 21 gün arasında sürebiliyor.

Nasıl Bulaşıyor?

Virüsün kişiden kişiye yakın temasla bulaşabilidiği, solunum yolunun yanı sıra göz, burun ve ağız yolunun yanı sıra cinsel yolla da bulaşabildiği belirtiliyor. Virüsün hastalığı taşıyan hayvanlardan da insana geçebildiği, ayrıca yatak örtüsü ve giysilerden de bulaşabildiği öğrenildi.



Çiçek hastalığına benzeyen hastalığın hafif seyrettiği, Batı Afrika'da ölümlere de neden olduğu bildirilen hastalığın birkaç hafta içinde kendi kendine iyileştiği belirtiliyor.

Tedavisi Nasıl?

Hastalığa karşı en iyi önlem ise aşı. Çiçek aşısının hastalığa karşı yüzde 85 koruma sağladığı, bunun yanı sıra antiviral ilaçların da hastalığa karşı etkili olduğu bildirildi.

Kimler Risk Altında?

Virüse ilişkin açıklamalarda bulunan Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölüm Başkanı Hans Kluge, hastalığın genelde hafif geçtiğini fakat çocuk, hamile ve bağışıklık sistemi zayıf olanlarda ağır seyredebildiğini duyurdu.

Hastalığın Ölüm Oranı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), virüsün neden olduğu hastalığın semptomlarının 2 ila 4 hafta arası bir süre boyunca devam ettiğini belirtiyor. DSÖ verilerine göre maymun çiçeği virüsü nedeniyle ölüm oranı yüzde 3 ila yüzde 6 arasında değişiyor.

Belçika'da Maymun Çiçeği Virüsü 'Fetiş Festivali'nden Yayıldı

maymun çiçeği giderek yayılıyor virüsün belirtileri semptomları bulaşma yolları risk grubu hamileler dikkat çocuk bağışıklık abd ab avrupa israil belçika