MEB, Bu Yıl 69 Bin Ücretli Öğretmen Atadı: 8 Bini Lisans Mezunu Bile Değil

TAKİP ET

MEB, bu yıl 69 bin ücretli öğretmen atarken, bu öğretmenlerden yaklaşık 8 bininin lisans mezunu dahi olmadığı anlaşıldı.

Öğretmen açığını ücretli öğretmen atamasıyla kapatma politikasından vazgeçmeyen Milli Eğitim Bakanlığı, bu yıl, 69 bin 326 ücretli öğretmen ataması yaptı. 

Öte yandan, yapılan atamalardan yaklaşık 8 bin kişinin, iki yıllık meslek yüksekokul mezunları ile açıköğretim mezunlarından oluştuğu anlaşıldı. 

Norm Kadro Açığı 109 Bin 616

En fazla ücretli öğretmenin görev yaptığı şehir, 21 bin 375 kişiyle İstanbul olurken, Türk Eğitim-Sen'in yaptığı araştırmada, İstanbul'daki ücretli öğretmen sayısının bir yılda 473 kişi arttığı bildirildi.

Bu yıl, okulldarda görev yapan ücretli öğretmenlerin sadece 28 bin 154'ü eğitim fakültesi mezunu olarak karşımıza çıkarken, iki yıllık meslek yüksekokulunu bitiren ücretli öğretmenlerin sayısı 7 bin 777, eğitim fakültesi hariç lisans mezunu ücretli öğretmenlerin sayısı ise 33 bin 395 oldu.

Ayrıca, zihinsel-görme-işitme engelliler sınıf öğretmeni olarak Kars’ta çalıştırılan 2 ücretli öğretmenden ikisinin de ön lisans mezunu olduğu belirtilerek özel uzmanlık gerektirdiği belirtilen bu alanda ön lisans mezunu ücretli öğretmenlerin görevlendirilmesinin hatalı bir karar olduğu ifade edildi.

Türk Eğitim-Sen'in araştırmasında 109 bin 616 norm kadro açığı oldu bildirilerek "Ankara’da norm kadro açığı 4 bin 975 iken, ücretli öğretmen sayısı 4 bin 437’dir. İstanbul’da 34 bin 387 norm kadro açığı varken, ücretli öğretmen sayısı 21 bin 375’tir. Manisa’da norm kadro açığı bin 953 iken, ücretli öğretmen sayısı bin 22’dir. Özetle birçok ilimizde ücretli öğretmen sayısı norm kadro ihtiyacını bile kapatmamaktadır. Bu da ülkemizde öğretmen açığının boyutlarını gözler önüne sermektedir. Hemen hemen tüm illerimizde öğretmen açığı kadrolu öğretmenlerin branş dışında derse girmeleriyle de kapatılmaktadır" ifadeleri kullanıldı.

milli eğitim bakanlığı meb atama ücretli öğretmen sözleşmeli öğretmen 69 bin lisans ön lisans mezunu 8 bini 100 binin üzerinde kadro açığı norm kadro açığı türk eğitim-sen araştırma rapor