MEB, İzmir'de 4 Mülteci Okulu Açıyor: Proje Arapça Yazılarla Duyuruldu

TAKİP ET

MEB, İzmir'in dört metropol ilçe merkezine açmaya karar verdiği mülteci okullarının pankartlarında Arapça yazılara yer verdi. Bakanlık sonrasında pankartları toplatarak Arapça yazıları kaldırdı.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), İzmir'in 4 ilçesine mültecilerin gideceği okullar açma kararı aldı. Okullar için gerekli olan paranın Alman Kalkınma Bankası KFW tarafından karşılanacağı açıklandı. Toplam maliyeti 121 milyon 910 bin lira olan okulların proje bilgilerini içeren tabelalarda projenin Avrupa Birliği'nin Türkiye'deki mültecilere yönelik sağlanan mali yardım fonu FRIT bünyesinde olduğu belirtildi. 

İlçe merkezlerine konumlandırılan okulların inşaat alanlarına ilan panoları da yerleştirildi. Panolarda Türkçe ve İngilizce'nin yanı sıra Arapça yazılar olması da dikkat çekti. Bölge halkının Arapça yazılara tepki göstermesinin ardından Bakanlık afişleri toplatarak Arapça yazıları kaldırdı. 

Okulun yapılacağı arsanın önünde toplanan vatandaşlar, “Bu nezih şehrin merkezine neden demografik bomba konuluyor? Burası çağdaş ve modern bir kenttir. Biz mahallemizde şortla dolaşabiliyoruz. Buraya Afganlar, Suriyeliler gelirse kız çocuklarımızın güven içinde olacağını düşünmüyoruz. Şiddet vakalarını görüyoruz, bugüne kadar birçok şehirde yaşanan acı örnekler var” diyerek okulun açılmasına tepki gösterdiler.

Lise İhtiyacını Karşılamak Yerine Mültecilere Okul Açtılar 

Mahalle sakinlerinden Recai Acar, bölgede uzun yılladır lise ihtiyacı olduğunu ancak yetkililerin bu ihtiyacı karşılamak yerine mülteciler için okul açtığını belirterek, “40 yıl önce imar planında eğitim alanı olarak işaretlendi. 2019'da arsa sahiplerine parası ödenerek kamulaştırıldı. Burada yıllardır lise ihtiyacı vardı. Kendi evlatlarımızın ihtiyacı göz ardı edilerek yabancılara veriliyor. İzmirliler bu tuzağa düşmeyecek ve sonuna kadar mücadele edecektir” dedi.

İlçede yaşayan Berfu Turan ise, “Ben doğma büyüme Karşıyakalıyım. Hiçbir zaman ırkçılık yapmadım. Ben onlar yüzünden sokağa çıkamayacak duruma geleceksem asla mülteci istemiyorum. Huzurlu bir şekilde yaşamak istiyorum” derken, Handan Turhan, “Yeter, yeter, yeter. Niye böyle oluyor, niçin böyle yapılıyor” diyerek tepkisini gösterdi.

 

izmir 4 ilçe mülteci okul arapça yazı