MEB Kitabında Ertuğrul Gazi, Britanya'ya Gönderildi

TAKİP ET

Kemal Tahir'in Devlet Ana kitabı tahrif edildi.

AKP istibdadı neye elini atsa tahrif ediyor. Liselerde okutulan 11. sınıf Türk Dili ve Edebiyatı kitabında Ertuğrul Gazi'yle ilgili kısımda Bitinya yerine Britanya yazıldığı görüldü.

TamgaTürk yazarı Göksel Gökçe'nin paylaşımına göre, Gezegen Yayıncılık tarafından hazırlanan kitabın 193. sayfasında Osmanlı'yı kuran Türklerin yerleştiği Bitinya bölgesi Britanya olarak yer aldı. 

Kitapta "Britanya ucuna, Rumların kaltabanlığından yararlanıp yerleşmiş Ertuğrul’un, güvenilir hiçbir dayanağı olmadığını anlamıştı. Doksan yaşındaki yatalak Türkmen’i, bazı tekfurların yardımıyla ortadan kaldırmak nasıl işten değilse, ondan boşalacak yere, kendisinin yerleşmesi de o kadar kolay olacaktı. İlk basamak Gladyüs Uniküs dükalığı, ikincisi Britanya prensliğiydi. Tekfurları hangi yollardan vassalığa razı edeceğini çoktan planlamıştı. Bunu sağlamak için, birkaç yüz Katalan, bir o kadar da Türkopol savaşçısı toplamak yetişecekti. “Prenslikten sonrası da, göklerdeki Rab Isa Efendi’mizin desteğiyle, Bizans imparatorluğu’nun sahip bekleyen bahtsız tacı!”" ifadeleri yer aldı.

Kemal Tahir'in kitabının orijinal halinde bölge doğru adıyla Bitinya olarak geçiyor. Ancak MEB kitabını hazırlayanların konudan bihaber oldukları için Bitinya'yı, Britanya olarak düzelttikleri görülüyor. Kitabın girişinde kitabı hazırlayan isimlerin Murat Tetik ve Ali Asker Ova olduğu yazıyor. 

MEB'e kitap hazırlayan başka bir şirketin de daha önce Orhun Yazıtlarıyla ilgili bölümde Orhun Yazıtlarının fotoğrafı yerine Bitlis'teki Selçuklu Ahlat Mezar taşlarını kullandığı belirtiliyor.

Nitekim MEB'in diğer kitaplarında da Dede Korkut ve Oğuz Kağan Destanı'nın sansürlendiği de belirtiliyor.

Gezegen Yayıncılık'ın 8. LGS kitabında yer alan din sorusu da küçük çocukları evliliğe yönelten mesajıyla dikkat çekmişti. 

Gezegen Yayıncılık'ın sahibi Doğan Ekincioğlu'nun şirketi ise Doğan Ekincioğlu İnşaat Kağıt Matbaa Yayıncılık Eğitim Kırtasiye Hurdacılık Turizm İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi olarak geçiyor. 

MEB kitapları üzerinden nasıl bir rant döndüğü, bu kitapların nasıl bir denetimden geçtiği ise bilinmiyor. 

ertuğrul gazi Britanya bitinya gezegen yayıncılık milli eğitim bakanlığı meb 11. sınıf edebiyat kitabı doğan ekincioğlu