Meclis Raporu: Afganistan'dan Gelen Göçmenlerin Çoğu Seküler

TAKİP ET

Türkiye Büyük Millet Meclisi İnsan Haklarını İnceleme Göç ve Uyum Alt Komisyonu tarafından hazırlanan "Türkiye'de Düzensiz Göç ve Düzensiz Göçle Mücadele- Van Örneği Raporu"nda dikkat çekici ifadelere yer verildi.

15 Haziran'da Komisyon'da görüşülen raporda "Şu an Afganistan’dan ülkemize gelen düzensiz göçmenlerin çoğunluğu, Afganistan’da seküler yaşam tarzı süren, sosyal statüsü yüksek ailelerdendir" denildi.

Raporda bu durumun bir profil değişiikliğine işaret ettiği belirtilerek "Geçmişte daha çok genç yaştaki erkek düzensiz göçmenler gittikleri ülkelerde bir yaşam alanı oluşturduktan sonra ailelerini yanlarına aldırmaya çalışmakta iken, günümüzde insanlar Afganistan’da can güvenlikleri olmadığı için aile olarak yasa dışı yollarla ülkemize giriş yapmaya çalışmaktadır. Bu açıdan, yaratılmaya çalışan, gelenlerin çoğunun genç yaştaki Afgan erkekler olduğu algısı gerçeği yansıtmamaktadır" ifadelerine yer verildi.

Van İl Emniyet Müdürlüğü tarafından yakalanan Afganistanlı yasa dışı göçmenlerle görüşüldüğü belirtilen raporda, "Söz konusu düzensiz göçmenler, Afganistan’daki durumun çok vahim olduğunu, bir kısmının polis memuru olduğu için Taliban yönetimi geldikten sonra can güvenlikleri olmadığından ülkeden kaçmak zorunda kaldıklarını, 53 gün önce Afganistan’dan yola çıktıklarını, göçmen kaçakçıları vasıtasıyla Türkiye’ye geldiklerini ve Birleşmiş Milletler yolu ile üçüncü bir ülkeye yerleşmek istediklerini belirtmişlerdir" denildi.

meclis raporu tbmm afganistan göçmenlerin çoğu seküler sosyal statüsü yüksek ailelerdendir