Meclis'in Trajikomik Tablosu: HDP Doğu Türkistan'dan Bahsediyor, MHP "Çin'e Savaş mı Açalım" Diyor

TAKİP ET

10 Temmuz Cuma günü Türk meclisinin geldiği nokta İYİ Parti'nin "Doğu Türkistan'da Uygur Türklerine yönelik uygulanan sistematik baskı, zulüm ve asimilasyon politikalarından kaynaklanan sorunların araştırılarak, alınması gereken önlemlerin belirlenmesi" amacıyla verdiği ve AKP ile MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedilen araştırma önergesine dair konuşmaların yapıldığı esnada bir kez daha gözler önüne serilmiş oldu

10 Temmuz Cuma günü Türk meclisinin geldiği nokta İYİ Parti'nin "Doğu Türkistan'da Uygur Türklerine yönelik uygulanan sistematik baskı, zulüm ve asimilasyon politikalarından kaynaklanan sorunların araştırılarak, alınması gereken önlemlerin belirlenmesi" amacıyla verdiği ve AKP ile MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedilen araştırma önergesine dair konuşmaların yapıldığı esnada bir kez daha gözler önüne serilmiş oldu.

MHP'li vekiller önce önergenin gerekçesini açıklamak üzere kürsüye gelen İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar'ı "Yarın gidelim 40 kişi, basalım mı Çin'i? Hazır mısın" diye tiye aldı, sonra Türk parlamentosunda Doğu Türkistan'ı savunmak HDP'ye kaldı.

Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Çin'de katledilen Uygur Türklerinin adını vererek gözler önünde yaşanan soykırımı dile getirip hükumet blokuna "İktidarın Uygur Türklerini sattığını düşünüyoruz. AK PARTİ ve MHP'siyle, 50 milyar dolar için bu satışın gerçekleştiğini net bir şeklide söylüyorum" sözleriyle yüklendi.

Gergerlioğlu'na ilk cevap MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay'dan geldi. HDP'li vekil Doğu Türkistan'tan bahsederken MHP'li Akçay, "Ne yapacağız? Çin'e savaş mı açacağız" diye on milyonlarca Türk'ün içinde bulunduğu çaresiz tabloya ne denli bigane kalındığını gösterdi. Bunun üzerine Gergerlioğlu, BM raporunda geçen "Kitlesel bir soykırım vardır" ifadelerini okuyunca AKP sıralarından Cumhur İttifakı'nın gayriresmi ortağı Vatan Partisi'ni kıskandıracak cümlelerle "İftira atıyorsun", "Amerika'nın sesi misin sen", "ABD'nin maşalığını yapıyor" gibi tepkiler geldi.

HDP Doğu Türkistan Derken MHP Sincan İfadesini Tercih Etti

MHP'li Erkan Akçay, Gergerlioğlu ikinci kez kürsüden indikten sonra yerinden söz alarak "Çin ile Sincan Uygur Türklerinin haklarını, hukukunu savunmak değil burada Amerika Birleşik Devletleri'nin emperyal politikaları ve FETÖ ağzıyla bir provokasyona maruzdur, Türkiye Cumhuriyeti" diye konuştu.

akp araştırma önergesi bedri yaşar Doğu Türkistan erkan akçay hdp iyi parti MHP müsavat dervişoğlu ömer faruk gergerlioğlu soykırım tbmm genel kurulu