Mehmet Ali Kulat AKP Oylarının Görünenden Yüzde 2-2,5 Düşük Olduğunu Açıkladı

TAKİP ET

MAK Danışmanlık Koordinatörü Mehmet Ali Kulat, AKP'nin oylarına ilişkin dikkat çekici bir değerlendirmede bulundu.

Politikyol'dan Murat Aksoy'a açıklamalarda bulunan Mehmet Ali Kulat, "siyaset mühendisliği" olarak yorumladığı yeni seçim kanunu düzenlemesini "MHP'nin kendini sigortaya alma çalışması" olarak niteledi. "Yarın ne olur, ne olmaz ittifak bozulursa Meclis dışında kalma endişesini ortadan kaldırmak için yapılmış, olabilir" diyen Kulat, düzenlemenin DEVA, Gelecek ve Saadet Partisi gibi partileri yeni bir ittifaka zorlamayı amaçladığını söyledi.

Kulat, böyle bir ittifakın mümkün olup olmadığına ilişkin soruya ise "Ben bu teklif üzerine hem Deva, hem Gelecek hem de Saadet Partisi yetkilileriyle görüşmeler yaptım. Hiç birinin var olan ittifakı bozmak gibi düşünceleri yok. Diğer yandan bu partilerin tabanında özellikle CHP’ye bakış konusunda tereddütler olabilir ama parti yönetim kadrosu açısından böyle bir tereddüt görmüyorum. Ama bu değişiklik hazırlanırken bu düşünülmüş" yanıtını verdi.

Niğde Örneği: Seçim Yasasının Etkisi Ne Olacak?

Yeni seçim kanunu düzenlemesini "Niğde örneği" üzerinden değerlendiren Kulat, "2018 yılında Cumhur İttifakı yüzde 64.6 almış. Millet İttifakı ise yüzde 33.2. Cumhur İttifakı bileşenlerinden AK Parti yüzde 43.8 almış, MHP ise yüzde 20.8. Burada 2 milletvekilini AK Parti almış. Millet İttifakı bileşenlerinden CHP de yüzde 20.2 almış ve 1 milletvekili çıkarmış. İşte yeni önerilen değişiklik ile 3. milletvekilini yüzde 20.2 oy alan CHP değil yüzde 20.8 alan MHP çıkarmış olacak. Bu sistem yeni değil 2015’de böyle idi. Yani eskiye dönüş. Bu düzenlemeyi önerenler 2018’e göre yaklaşık olarak 22-24 milletvekili daha fazla alacaklarını umarak bu değişikliği önermişler. Ama bu sistemden MHP ve HDP karlı çıkar. Dahası bu söylediğimiz rakamlar 24 Haziran 2018 seçimlerine göre yapılan simülasyona göre. Ama 2022’deyiz ve Türkiye 2018’e göre her açıdan çok farklı" ifadelerini kullandı.

AKP'nin Gerçekte Oyu Daha Düşük

AKP'nin yüzde 30'luk oyu içerisinde "önemli bir seçmen grubu fark ettiklerini" belirten Kulat, "Bu yüzde 30’luk grubun içinde bir grup ki bu yüzde 2-2,5’luk bir grup. Araştırmalarda AK Parti’ye oy vereceğim diyor ama sağlama anlamında çapraz sorulara baktığımız bu grubun AK Partili değil HDP’li olduğunu görüyoruz. Mesela 'anadille eğitim' konusundaki sorularda bunu net biçimde görüyoruz. Bundan hareketle şunu söyleyebiliriz, bugün büyük şehirlerde AK Parti’nin yüzde 2-2,5’luk oyu HDP’li oy. Yani bu seçmen kitlesi kendini normal zamanlarda AK parti içinde kamufle ediyor. Yani AK Parti’nin bugün oyu yüzde 30 ise gerçekte yüzde 28, yüzde 28 ise gerçekte yüzde 26" dedi.

"Muhalefet Parlamenter Sistemle Halkın Karşısına Çıkacak"

Millet İttifakı'nın seçimlerde ortak cumhurbaşkanı adayı dışında iki şeyle çıkacaklarını belirten Kulat, "Birincisi güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş konusundaki irade ki Türkiye toplumunun yüzde 70’i bunu satın aldı. Yani sadece Millet İttifakı seçmenleri değil daha fazlası. Cumhur İttifakı seçmenlerinin bir kısmı da parlamenter sisteme geçişi savunuyor. Sadece seçmenleri değil görüştüğüm AK Parti yöneticileri ve milletvekillerinin bir kısmı da. Şu anki sistemden onlar da mutlu değil" diye konuştu. 

"Muhalefet Cumhurbaşkanı Yardımcılarını da Açıklayacak"

Kulat ikinci olarak ise "Cumhurbaşkanı Adayı açıklanırken aynı gün, aynı saatte cumhurbaşkanı yardımcılarını da göreceğiz. Bunlar parti liderleri de olabilir, partileri temsilen güçlü birer isimde. Bu durumda Millet İttifakı’nın bileşenleri parti liderlerinin tabanlarını motive etmede bir sorunu kalmayacak. Yani mesela CB Adayı CHP’li bir isim olsa 'Biz niye CHP’li bir CB adayının peşinden gidiyoruz?' demeyecekler. Kendi liderlerini ve kendi partilerini bir yere taşımak adına bu işin içinde olacaklarını bilecekler" ifadelerini kullandı.

"AKP Artık Sahayı Okuyamıyor"

AKP'nin artık sahayı "gerçekten" okuyamadığını belirten Kulat, "Eskiden muhalefet, anketleri almaz, anketi de, sahayı da çok bilmezdi.  İktidar ise tersine rakip şirketlerden bile araştırma alırdı. Çağırır, sorular sorarlardı falan. Fakat son yıllarda iş tersine döndü. Şimdi sadece birkaç arkadaşa konuyu odaklamışlar ve duymak istedikleri yalanları kendilerine söyleyen arkadaşlarla çalışıyorlar. Herkes mutlu ve mesut bir hayat yaşıyor şimdilik böyle gidiyor" dedi.

Mehmet Ali Kulat'ın açıklamalarının tamamını okumak için tıklayınız.

mehmet ali kulat mak mak danışmanlık akp oyları göründüğünden düşük hdp mhp deva chp iyi parti millet ittifakı cumhurbaşkanı adayı Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem