Melih Gökçek Döneminde Yapılan İhmal Yüzünden Facianın Eşiğinden Dönüldü

TAKİP ET

Ankara'nın en işlek bölgelerinden Kuğulu Park Kavşağı'nda Melih Gökçek döneminde gerçekleştirilen su şebekesi ikmali yeni bir mühendislik harikasını (!) gözler önüne serdi.

Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) ekiplerince Kuğulu 1 Alt Geçidi projesinde tespit edilen hata büyük bir ihmali ve Melih Gökçek dönemi Ankara yönetiminin beceriksizliğini ortaya koydu. Hatalı imalat nedeniyle yer altında sızan suyun, kum dolu çuvallar ile ‘yoluna sokulmaya’ çalışıldığı ortaya çıktı.

Birgün’den Mustafa Bildircin’e konuşan ASKİ Genel Müdürü Erdoğan Öztürk,  hatalı yapılan şebekenin kum çuvalları ile desteklenmeye çalışıldığı için ortaya çıkan sızıntı fark edilmeseydi büyük faciaların yaşanabileceğini söyledi.

TOPRAK ÇEKİLDİ

Ankara’nın en işlek caddelerinden Atatürk Bulvarı üzerinde bulunan Kuğulu Park’ın karşısındaki asfaltta çökme fark edilmesi üzerine ekipler olayın sebebini araştırmaya başladı. 2006 yılında yaptırılan Kuğulu 1 Alt Geçidi’ne sızan suyu yer altı kamerasıyla takip eden ekipler, toprağın çekildiğini, bulvar üzerindeki asfaltın altında boşluk olduğunu belirledi. Sorunun, atık su hattının hatalı yapılmasından kaynaklandığı belirlendi.

MÜHENDİSLİK HARİKASI (!) ÇÖZÜM

Asfalt altında, yukarıdan ve aşağıdan gelen iki farklı boru hattının birleştirilmediği ve arada 30 cm’lik açıklık olduğu anlaşıldı. Yukarıdan gelen borudan su sızmaması ve suyun aşağıdaki boruya iletilmesi için ilginç bir yönteme başvurulduğu tespit edildi. Boruların sağ ve sol kenarına, kum dolu çuval konulduğu bildirildi.

Asfaltın altında büyük bir boşluk meydana geldiğini anlatan ASKİ Genel Müdürü Erdoğan Öztürk, “Müdahale etmemiş olsaydık havaların ısınmasıyla birlikte zemin daha da gevşeyecek ve ciddi çökmeler, belki de hiç tahmin edemeyeceğimiz felaketler söz konusu olacaktı” diye konuştu. Çuvallarla çevrilen kısma taş duvar örülerek beton atıldığını ifade eden Öztürk, “Zamanında buraya yağmur suyu hattı inşa edilirken beton, taş ve duvar örülmesi gereken yere ne yazık ki sadece kum torbaları koyarak suyu yönlendirmeye çalışmışlar” ifadelerini kullandı. Melih Gökçek döneminde inşa edilen ve kısa sürede tamamlandığı için başarı öyküsü olarak anlatılan alt geçitteki hatalı imalat, çökme tehlikesine yol açtı. Geçidin altından geçen iki atık su borusu arasından sızan suyun kum çuvalları ile kontrol edilmeye çalışılması nedeniyle asfaltın altının boşaldığı belirlendi.

kuğulu alt geçidi kuğulu kavşağı ankara alt geçit melih gökçek dönemi aski arıza aski ekipleri kum çuvalı su şebekesi asfalt çöktü asfalt çökmesi kuğulu 1 alt geçidi