Meloni: Göçmen Gelişlerini Yönetmek İçin Türkiye'ye Milyarlarca Euro Harcadık

TAKİP ET

Fransa ve İtalya arasında yaşanan göçmen krizine ilişkin değerlendirmelerde bulunan İtalya Başbakanı Meloni, İtalya'nın daha fazla bu konuyla tek başına ilgilenebilecek durumda olmadığını söyledi.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Akdeniz'de göçmenleri kurtaran STK gemilerine yönelik izledikleri politikaya tepki gösteren Fransa'nın bu tepkisini, "anlaşılmaz, haksız ve agresif" olarak niteledi.

Avrupa ölçeğinde çözüm gerektiğini söyleyen Meloni, AB ile Türkiye arasında 2016'da imzalanan göç anlaşmasını hatırlatarak, "Doğu rotasındaki göçmen gelişlerini yönetmek için Türkiye'ye milyarlarca Euro harcadık, biz İtalyanlar buna yüz milyonlarca Euro’yla katıldık. Burada da bir Avrupa ölçeğinde çözümün inşa edilmesini istiyorum" ifadelerini kullandı.

Meloni, liderlik ettiği sağ koalisyon hükümetinin yüksek enerji maliyetlerine karşı ailelere ve işletmelere yeni destek paketini açıkladığı basın toplantısında, mülteciler nedeniyle gerilen İtalya-Fransa ilişkilerini de değerlendirdi.

Fransa'ya "Sizi kızdıran nedir" diye çıkışan Meloni, şöyle devam etti:

"İtalya'nın Akdeniz'deki göçmenler için tek liman olması gerektiği gerçeği mi? Böyle bir şey hiçbir anlaşmada yazmıyor. Bunu ortaklarımıza sormak istiyorum. İtalya'nın, Afrika'dan gelen göçmenlerin karaya çıkacağı ilk yer olması gerektiğine mi inanılıyor? Ben bunun doğru olduğunu düşünmüyorum. Göç sorununun, şimdiye kadar yönetildiği gibi idare edilemeyeceğine inanıyorum."

meloni italya fransa göçmen krizi