Merkez Bankası Başkanı'ndan '128 Milyar Dolar' Açıklaması

TAKİP ET

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, kayıp '128 milyar dolar' hakkında açıklama yaptı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, muhalefetin tabiriyle "buhar olup uçan" 128 milyar dolar tutarındaki rezervin akıbetine ilişkin iddialara cevap niteliğinde bir şeyler söyledi.

Kavcıoğlu, döviz alım-satımlarının koordinasyon içerisinde gerçekleştirilebilmesi için Şubat 2017'de Hazine Müsteşarlığı ile bir protokol imzalandığını belirtti.

Kavcıoğlu, "Protokolle sağlıksız fiyat oluşumunun engellenmesine, döviz piyasalarındaki arz-talep dengesine ve likidite tesisine katkıda bulunuldu" ifadelerini kullandı.

İşlemlerin o günkü piyasa koşullarıyla gerçekleştirildiğini belirten Kavcıoğlu, "Söz konusu döviz işlemleri, işlem platformları üzerinden o günkü piyasa koşulları ve fiyatları çerçevesinde gerçekleştirilmiştir. Herhangi bir kesime, banka veya firmaya ayrıcalıklı döviz işlemi gerçekleştirilmesi söz konusu değildir. Anılan platformlarda piyasa dinamiklerinden bağımsız, piyasa dışı fiyatlardan belirli taraflar seçilerek işlem yapılması mümkün değildir" şeklinde konuştu.

TCMB'nin şeffaf olduğunu öne süren Kavcıoğlu, "Bilanço varlık yükümlülük denkliği açısından bakıldığında, ortada kaybolmuş bir varlıktan bahsetmek mümkün değildir. TCMB, görev ve sorumluluk alanlarındaki bilgi ve verileri uluslararası standartlar dahilinde son derece şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşmaktadır" dedi.

şahap kavcıoğlu merkez bankası başkanı 128 milyar dolar açıklama dedi protokol hazine ve maliye bakanlığı şeffaflık 2017