Merkez Bankası Başkanından Erdoğan'ı Kızdıracak Sözler: Türkiye Gıda Fiyatlarının En Çok Arttığı Ülkeler Arasında

TAKİP ET

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, 23 Eylül'deki faiz indiriminin ardından ilk kez açıklamalarda bulundu.

Fırsatın Geleceği Zirvesi'nde konuşma yapan Kavcıoğlu, Türkiye'nin gıda fiyatlarının en çok arttığı ülkeler arasında başı çektiğini, fiyat artışlarının talep kompozisyonundaki normalleşme, arz kısıtlarının hafiflemesi ve baz etkilerinin devreden çıkmasıyla geçici olacağını söyledi.

Enflasyonun yükselmesinde başlıca etkinin emtia fiyatlarından geldiğini belirten Kavcıoğlu, arz kısıtları, nakliye maliyetleri ve teslimat sürelerindeki artışın da enflasyon artışında etkili olduğunu vurguladı.

Kavakcıoğlu, kur ve emtia fiyat artışı dışında arz kısıtlarının da Türkiye'de üretici fiyatlarının artışında etkili olduğunu vurgulayrak, üretici ve tüketici enflasyonu arasındaki farkın son dönemde uzun dönem ortalamasının üzerinde seyrettiğini belirtti.

TCMB Başkanı Kavcıoğlu, “Açılma ve ekonomik normalleşme sürecinde dünyada enerji ve hizmet fiyatlarında belirgin artışlar görülmektedir. Küresel merkez bankaları, enerji ve salgın kaynaklı bazı sektörlerdeki yüksek oranlı fiyat artışlarının talep kompozisyonundaki normalleşme, arz kısıtlarının hafiflemesi ve baz etkilerinin devreden çıkmasıyla birlikte geçici olacağını düşünmektedirler. Bu unsurlar önümüzdeki dönemde ülkemizde de enflasyona düşürücü yönde etki edecektir” dedi.

Ağustos ayında yıllık enflasyonun yüzde 19,25 yükseldiğini ancak enerji ve gıda ürünlerinin yer almadığı çekirdek enflasyonun yüzde 16,76'ya gerilediğini söyleyen TCMB Başkanı, üretici enflasyonundaki yükselişin ise sürdüğünü ifade etti.

‘GIDANIN ETKİSİ YÜKSEK’

Son dönemde belirli ürünlerdeki fiyat artışının tarihsel ortalamaların oldukça üzerine çıktığının altını çizen TCMB Başkanı, “Fiyatlama davranışlarının normalleşme hız kazandıkça normale döneceğini düşünüyoruz” ifade etti.

Türkiye'nin gıda fiyatı artışında dünyada ilk sıralarda yer aldığını belirten Kavcıoğlu, gıda fiyatlarındaki artışın enflasyona etkisinin yüksek olduğunu söyledi.

Merkez Bankası Faiz Enfilasyon Gıda Şahap Kavakcıoğlu