Merkez Bankası Başkanı'nın Görevden Alınma Sebebi Halkbank Davası mı

TAKİP ET

Başkan Uysal'ın görevden alınmasının perde arkasında ABD Başkanlık Seçimlerini Joe Biden'ın kazanmasıyla Halkbank davasının raftan indirilebileceği ihtimali olduğu öne sürüldü.

Görevden alma kararlarıyla bağımsızlığının tamamen tartışma konusu haline geldiği Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB)'nda Partili Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın istediği şekilde hareket eden Başkan Murat Uysal'ın da kariyerinde selefiyle aynı sonu paylaşması soru işaretleri doğmasına neden oldu.

Kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından ilk olarak kapalı kapılar ardında yaşanmış olabilecek yeni bir 'faiz' tartışması veya TL'nin önlenemeyen değer kaybına ilişkin fikir ayrılığı ihtimali üzerinde durulsa da Sözcü yazarı Murat Muratoğlu'nun ortaya attığı iddiayla konu farklı bir boyut kazandı.

Muratoğlu, Uysal'ın görevden alınmasında ABD Başkanlık Seçimlerinin sonuçlarının rolü olabileceğini öne sürdü. Gazeteci Muratoğlu, ABD'nin yeni Başkanının Joe Biden olmasıyla kısa süre önce Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla'nın da cezaevinde kalmasına neden olan ve kamuoyunda Halkbank davası olarak bilinen davanın raftan indirilebileceği ihtimalinin doğduğunu vurguladı. Hatırlanacağı üzere davanın rafa kaldırılmasında ve Atilla'nın beklenenden az bir ceza almasında eski ABD Başkanı Donald Trump ile AKP lideri Erdoğan'ın ilişkilerinin etkili olduğu konuşulmuştu.

Muratoğlu, görevden alınan Uysal'a ilişkin böyle bir adım atılmasında ise Uysal'ın aynı süreçte Halkbank'ın Hazineden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı ve hatta akabinde Genel Müdürlük de yapmış olmasını gösterdi.

Muratoğlu'nun konuya ilişkin sosyal medya paylaşımı şöyle:

"TCMB başkanının kovulmasıyla ilgili nihayet mantıklı bir açıklama buldum! Reza Zarrab'ın rüşvet olaylarında Halkbank'ın Hazineden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Murat Uysal idi... Hatta Genel Müdürlük bile yaptı. Joe Biden seçildi! Halkbank davası tekrar raftan indi! Aha..."

murat muratoğlu sözcü tcmb merkez bankası joe biden halkbank davası reza zarrab hakan atilla murat uysal görevden alma