Merkez Bankası, Kendi Kendini Topa Tuttu: 'Yüzde 5 Enflasyon Hedefini Gerçekleştirmekten Çok Uzak'

TAKİP ET

Önceki Para Politikası Kurullarında (PPK) gerçekleştirilen faiz indirimlerinin altına imzasını atan üyelerle toplanan son PPK'dan Banka'nın kendisine yönelik eleştiriler çıktı.

Önceki Para Politikası Kurullarında (PPK) gerçekleştirilen faiz indirimlerinin altına imzasını atan üyelerle toplanan son PPK'dan Banka'nın kendisine yönelik eleştiriler çıktı. Banka, kendisini, yine kendi belirlediği yüzde 5 enflasyon hedefini gerçekleştirmekten çok uzak buldu.

14 ve 28 Mayıs'taki seçimler sonrasında iktidar ekonomide yeni bir rota çizmeye çalışıyor. Hazine ve Maliye Bakanı olarak görevlendirilen Mehmet Şimşek ve yeni Merkez Bankası Başkanı Erkan, bu süreci yürütmeye çalışıyor.

Erkan, 22 Haziran’daki Para Politikaları Kurulu toplantısına, daha önceki faiz indirimlerinin altına imzasını atan dört isimle birlikte gitmişti.

Toplantıya dair bugün yayımlanan özet metninde ise çok sayıda eleştiri yer aldı. Metinde mevcut para politikası çerçevesinin enflasyon konusunda hedeflerini tutturmaktan çok uzakta olduğu ifade edilirken daha önce orta vade için konan yüzde 5 enflasyonun da gerçekçi olmadığı belirtildi.

Metindeki eleştiriler şöyle:

"Kredi büyümesi iç talebi artırarak enflasyon üzerinde risk oluşturmaktadır.

Kurul, mevcut para politikası çerçevesinin enflasyon görünümü ve yukarı yönlü riskler göz önüne alındığında yüzde 5 enflasyon hedefini gerçekleştirmekten çok uzak olduğu değerlendirmesinde bulunmuştur. Fiyat istikrarındaki bozulmanın makroekonomik istikrarı ve özellikle finansal istikrarı tehdit ettiğine dikkat çekilmiştir. 

Parasal sıkılaştırma sürecinin enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar devam etmesi öngörülmüştür.

Kurul, hedeften oldukça uzaklaşan enflasyonun para politikasının etkin kullanımını gerektirdiği tespitinde bulunmuştur. Parasal sıkılaştırma sürecinin başlaması ile para politikasının etkinliği artacaktır. 

Buna ek olarak Kurul, mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçevenin makro finansal istikrarı destekleme konusunda zayıf kaldığı ve piyasa mekanizmalarının işlevselliğini olumsuz etkilediği tespitlerini yapmıştır. Bu doğrultuda söz konusu çerçevede sadeleşme politikası benimsenmiştir."

22 Haziran 2023 Tarihli Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti: https://t.co/4TgWmzSjlU

— Merkez Bankası (@Merkez_Bankasi) 3 Temmuz 2023

tcmb merkez bankası para politikası kurulu enflasyon hafize gaye erkan mehmet şimşek