Merkez Bankası Müdahale Yok Demişti: 7 Milyar Dolarlık Satış Yapıldığı Ortaya Çıktı

TAKİP ET

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın pazartesi günkü açıklamasından sonra döviz kurlarında büyük düşüş yaşandı. Merkez Bankası piyasaya müdahale edilmedi derken veriler iki gün içinde 7 milyar dolarlık satış yapıldığını gösteriyor.

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan pazartesi günü ekonomide alınacak yeni tedbirleri açıkladı. Erdoğan'ın açıklamasından sonra döviz kurlarında büyük düşüş yaşandı. 

AKP'li yöneticiler ve bazı ekonomistler dövizdeki düşüşün halkın döviz satmasıyla olduğunu öne sürerken Merkez Bankası da piyasaya müdahale edilmediğini açıklamıştı. 

T24 yazarı Uğur Gürses ise Merkez Bankasının pazartesi ve salı günü toplamda 7 milyar dolarlık bir satış yaptığını belirtti. Verileri paylaşan Gürses, satışların "arka kapıdan" yapıldığını ifade etti. 

Gürses şu ifadeleri kullandı: 

"Özeti şu: 18 TL'den 12-13 TL'ye düşürmek için 7 milyar dolar satılırken, propaganda kanallarında da kamusal döviz satışları hiç söylenmeden, tek başına "vatandaşın sattığı" anlatılmış oldu.

20 ve 21 Aralık günlerinde Merkez Bankası'nın hiç dövize satış yönünde doğrudan müdahale yapmadığı biliniyor. Böylelikle bu iki günlük toplam 7 milyar doların yine "arka kapıdan" kamu bankaları aracılığıyla satıldığı apaçık ortada. Son bir aydaki en güçlü satışlar da bunlar olmuş.

Kaynaklarım kamu bankalarının yaptığı gibi bazı özel bankaların da "arka kapı" operasyonlarına girmeye "ikna edildiğini" anlatıyor."



 

dolar erdoğan akp merkez bankası döviz kuru kur düşüşü uğur gürses