Merkez Bankası: Sigara Fiyatlarında Artış Beklenmektedir

TAKİP ET

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 26 Mayıs Perşembe günü yapılan Para Politikası Kurulu toplantısının özetini açıkladı.

TCMB, PPK'nın 26 Mayıs 2022 tarihli toplantı özetinde, "Kurul, uzun vadeli Türk Lirası yatırım kredileri de dâhil olmak üzere kredilerin büyüme hızı ve erişilen finansman kaynaklarının amacına uygun şekilde iktisadi faaliyet ile buluşmasının finansal istikrar açısından önemli olduğunu değerlendirmiştir. Bu çerçevede Kurul, güçlendirdiği makro ihtiyati politika setini ilave tedbirlerle kararlılıkla uygulamaya devam edecektir" ifadesine yer verdi.


Erdoğan ve Merkez Bankası'nın Açıklamaları Paralel


TCMB'nin yayımladığı özette sigara fiyatlarının yükselmesine ilişkin dikkat çeken ifadeler yer aldı. AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bağımsız olduğunu iddia ettiği Merkez Bankası'nın açıklaması ile her konuda olduğu gibi sigara ve alkol konusunda da konuşan AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçen günlerde yaptığı sigara ve alkol fiyatlarına ilişkin açıklama paralellik gösterdi. 

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan geçen günlerde "Devamlı artırıyoruz, bundan da çok rahatsızlar. Aç sefil geziyor ama onu almaktan da geri durmuyor. Rakıyı birayı almaktan geri durmuyor." ifadelerini kullanmıştı. 

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bağımsız olduğunu iddia ettiği Merkez Bankası açıklamasında ise "Yükseliş eğiliminin üretici firmaların mayıs ayında yapmış olduğu sigara fiyat artışı neticesinde sürmesi beklenmektedir." ifadeleri yer aldı.


Artış Bekleniyor


"Temel mal yıllık enflasyonu nisan ayında 2,39 puanlık yükselişle yüzde 61,58 seviyesine ulaşmıştır" denilen açıklamanın devamında sigara fiyatlarının artışının devam edeceğine ilişkin şu ifadeler yer aldı; "Alkollü içecekler ve tütün ürünleri fiyatları nisan ayında yüzde 4,02 oranında artmış, grup yıllık enflasyonu yüzde 56,38 seviyesine yükselmiştir. Bu gelişmede, mart ayında sigara fiyatlarında üretici firmalar kaynaklı yapılan artışın sarkan etkileri izlenmiştir. Yükseliş eğiliminin üretici firmaların mayıs ayında yapmış olduğu sigara fiyat artışı neticesinde sürmesi beklenmektedir."

merkez bankası sigara sigara fiyatları sigara zammı sigaraya zam sigaraya zam geldi mi erdoğan