Merkez Bankasında Bir Skandal Daha: 159 Ton Altın Nerede?

TAKİP ET

Türk milletinin hazinesinden buhar olup uçan 128 milyar doların akıbeti henüz belli olmamışken hazinedeki altınların da eksik olduğu iddia edildi.

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Doğan Aydal, Dünya Altın Konseyi verileri ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun bildirdiği Türkiye'nin altın rezervi verilerinin niçin farklı olduğunu sordu.

Aydal, Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu‘nun, bu birbirini tutmayan sayılara göre ortaya çıkan 159,2 ton altın farkının akıbetini, kamuoyunu aydınlatmak için açıklamak zorunda olduğunu belirtti.

Dünya Altın Konseyine göre Türkiye’nin Altın Rezervi 515 Ton

Aydal konu ile ilgili yazılı açıklamasında şunları söyledi:

"Dünya Altın Konseyinin (World Gold Council) Nisan 2021 raporunda, Türkiye Merkez Bankasındaki altın rezervi 515,2 ton olarak gözükmektedir.

Ayrıca Dünya Altın Konseyinin belirttiği bir başka husus, Mayıs 2017’den itibaren Türkiye’deki ticarî bankaların elindeki altın rezervlerini daima Merkez Bankası rezervleri dışında göstermiş olmalarıdır.

Ancak bu altınlar da ticarî bankalar hesabına Türkiye Merkez Bankasında durmaktadır. Bu altınların miktarı, Dünya Altın Konseyi tarafından Nisan 2021 tarihinde açıklanan resmî raporda 364 ton olarak belirtilmiştir. Yukarıdaki iki rakamın toplamı 879,2 tondur."

Merkez Bankası Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu'nun, katıldığı bir canlı yayında, Merkez Bankasındaki Altın rezervini 720 ton olarak duyurduğunu hatırlatan Aydal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Röportaj sırasında bu rezervin tamamının Merkez Bankasına ait olduğu imajı verilmiştir. Ticarî bankaların 364 ton altınının 720 tondan ayrı hesaplanması gerekeceğinden Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasında kalan altın miktarı sadece 356 ton olmalıdır.

Ülkemiz tarafından Dünya Altın Konseyine resmî olarak beyan edilen miktar 515,2 ton iken elde sadece 356 ton altın varsa, 159,2 ton altın Merkez Bankasında yok demektir. Merkez Bankası Başkanı Sayın Şahap Kavcıoğlu, bu birbirini tutmayan sayılara göre ortaya çıkan 159,2 ton altın farkının akıbetini, kamuoyunu aydınlatmak için açıklamak mecburiyetindedir"

128 milyar dolar nerede 12 milyar dolar 128 159 ton altın nerede 159 ton altın altın rezervi Türkiye TCMB merkez bankası şahap kavcıoğlu yeniden refah partisi doğan aydal dünya altın konseyi