Metin İyidil'e Darbe Teşebbüsüne Yardım Suçundan 12 Yıl 6 Ay Hapis Cezası

TAKİP ET

Yargıtay'ın bozma kararının ardından yeniden yargılanan eski korgeneral Metin İyidil ''Darbe teşebbüsüne yardım'' suçundan 12 yıl 6 ay hapse çarptırıldı.

15 Temmuz darbe girişimi davasında aldığı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası Yargıtayca bozulan eski Korgeneral Metin İyidil ve diğer sanıklar Hamza Koçyiğit ile tutuksuz sanık Abdullah Barutçu'nun 'Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım' suçlamasıyla yargılanmasına, Ankara 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden başlandı. Duruşmaya, sanıklar Metin İyidil, Hamza Koçyiğit, Adullah Barutçu ile avukatları katıldı.

Mahkeme, sanık İyidil'e Yargıtay İlamına karşı savunma yapıp yapmayacağını sordu. Savunmasına, "Suçsuz, masum, mazlum ve acı çeken ancak başı dik olarak heyetinize arz ediyorum" diyerek başlayan sanık İyidil, "Türkiye genelinde yanlış bilmiyorsam 276 dava var. Benim hakkımda darbeyi destekleyici, ima edici, kolaylaştırıcı, övücü anlamında ifade veren hiçbir sanık ve tanık ifadesi yoktur. Benim hiçbir ihmalim yoktur" dedi. Hakkındaki suçlamaları tek tek sıralayan İyidil, darbe girişimden önceden haberi olduğu iddialarının gerçek dışı olduğunu belirtti. 

İyidil'in ardından sanıklar Hamza Koçyiğit ile Abdullah Barutçu savunma yaptı. Sanık Hamza Koçyiğit, darbe emirlerini uygulamadığını, darbeye teşebbüs ve yardım suçunu işlemediğini belirterek beraatini istedi. Tutuksuz sanık Abdullah Barutçu da mahkemenin Yargıtay'ın bozma kararını tanımayarak ilk verdiği kararda direnmesini talep etti. Sanık ve avukatlarının savunmalarının ardından ara kararını açıklayan mahkeme, sanık İyidil ve Koçyiğit'in tutukluluk hallerinin devamına, tutuksuz sanık Barutçu'ya da yurt dışına çıkış yasağı konulmasına karar vererek, duruşmayı erteledi.

 

korgeneral metin iyidil yargıtay mahkeme ceza fetö