Metiner: Cumhurbaşkanı, Parti Başkanı Olmamalı

TAKİP ET

Eski AKP milletvekili ve mürteci Yeni Şafak yazarı Mehmet Metiner, bugünkü yazısında "Cumhurbaşkanı parti başkanı olmamalıdır" dedi.

Geçmişte Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin ateşli savunucuları arasında yer alan eski AKP milletvekili Mehmet Metiner, mürteci Yeni Şafak gazetesinde bugün yer alan "Nasıl bir sistem" başlıklı yazısında parti genel başkanlığı ile cumhurbaşkanlığı makamının bir kişide toplamasının telafisi zor sorunlara yol açabileceğini belirtti.

CB Yardımcısı Atanmış Değil Seçilmiş Olmalı

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi sevdasından vazgeçmeyen Metiner, Cumhurbaşkanı Yardımcısı görevini yapacak kişinin de atanmış değil seçilmiş olması gerektiğini savundu. Metiner, "CB yardımcısının 'atanmış bürokrat' olması, sistemin ruhuyla bağdaşmaz. Cumhurbaşkanının atadığı biri, Cumhurbaşkanlığı makamı için gerekli olan iradeyi gösterme gücüne sahip olamaz" dedi.

Bakanlar Meclis İçerisinden Seçilmeli

Meclis'in denetim görevinin daha etkin olması gerektiğini ifade eden Metiner, bakanların da Meclis içerisinden seçilmesi gerektiğini savundu. 

"Cumhurbaşkanı Parti Genel Başkanı Olmamalıdır"

Cumhurbaşkanı parti genel başkanı olmamalıdır diyen Metiner, bunun telafisi zor üç soruna yol açacağını belirtti:

“Cumhurbaşkanı parti genel başkanı olmamalıdır. Parti genel başkanlığı ile Cumhurbaşkanlığı makamının bir kişide olması, beraberinde telafisi zor üç soruna yol açabilir. Birincisi, parti devleti algısının oluşması. İkincisi, Cumhurbaşkanının parti genel başkanı sıfatıyla yaptığı konuşmalar veya verdiği demeçlerle sert siyasi tartışmaların tarafı haline gelmesi ve bu durumda kendisine oy vermeyen vatandaşlardan kopması. Bu durumda bir kısım vatandaşların devlete aidiyet bağının zayıflaması. Üçüncüsü, gündelik siyasi tartışmaların ve kavgaların tarafı olan Cumhurbaşkanının ülke meseleleri söz konusu olduğunda diğer muhalefet partilerini bir masa etrafında bir araya getirmekte yaşayacağı psikolojik ve siyasal zorluklar.

Cumhurbaşkanının sadece kendisine oy veren vatandaşların/partililerin Cumhurbaşkanı, devletin de bir partinin devleti olduğu algısı, devletin bekası ve milletin birliği adına ciddi risklere yol açabilir.

Cumhurbaşkanlığı makamı herkese ait olan devletin ve bir bütün olarak da milletin gerçek anlamda temsil makamı olarak işlev görmelidir."

cumhurbaşkanı cumhurbaşkanlığı mehmet metiner cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi meclis bakanlık sistem