Metropoll Anketi: Erdoğan'ın Görev Onayı Desteği AKP İçerisinde Azaldı

TAKİP ET

Metropoll Araştırma'nın yaptığı ankete göre, Erdoğan'ın görev yapış tarzını onaylayanların oranı AKP içerisinde azalırken, HDP, MHP ve Saadet'te arttı.

Metropoll Araştırma tarafından yayımlanan ankete göre, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı görevini yapış tarzını onaylayanların ve onaylamayanların oranı ölçüldü.

Ayrıca Haziran ve Temmuz ayları arasında Erdoğan'ın görev yapış tarzını onaylayan AKP'lilerin ve CHP'lilerin oranı düşerken, HDP, MHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi'nde bu oran arttı.

"Türkiye'nin Nabzı Temmuz 2021” araştırmasından Erdoğan'ın görev onayıyla ilgili olan bölümde, katılımcılara "Genel olarak düşündüğünüzde Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı görevini yapış tarzını onaylıyor musunuz?" sorusu yöneltildi.

"Onaylıyorum" cevabını verenlerin oranı yüzde 48,1 olurken, "Onaylamıyorum" cevabını verenlerin oranı yüzde 48 olarak gerçekleşti. "Fikrim yok/Cevap yok" diyenlerin oranı ise yüzde 4,9 oldu.

Haziran ayında yapılan ankette, Erdoğan'a görev onayı veren AKP'li seçmen yüzde 89 iken Temmuz'da bu oaran yüzde 81,3'te düştü. Haziran ayında Erdoğan'ın görev yapış tarzını onaylamayanların oranı yüzde 8,9 iken, Temmuz'da bu oran yüzde 16,8'e yükseldi. Böylelikle Erdoğan kendi tabanından yaklaşık 8 puan kaybetmiş oldu.

HDP, İYİ Parti ve Saadet'te İlginç Sonuçlar

Haziran ayında yapılan araştırmada Erdoğan'ın görev yapış tarzını onaylayan MHP'lilerin oranı yüzde 53,1 iken Temmuz ayında bu oran yüzde 76,8'e çıktı. Yine Haziran ayında Erdoğan'ın görev tarzına hayır diyen MHP'lilerin oranı yüzde 45,7 olarak hesaplanmışken, Temmuz'da bu oran yüzde 23,2'ye geriledi.

HDP'li seçmenlere bakıldığında ise Erdoğan'a yönelen destek dikkat çekti. Haziran ayında 'Erdoğan'ın görev yapış tarzını onaylıyorum' diyen HDP'li seçmenlerin oranı yüzde 12,4 olarak hesaplanmışken, Temmuz'da yüzde 32,9 oldu. Haziran ayında 'onaylamıyorum' cevabını veren HDP'lilerin oranı Temmuz ayına gelindiğinde yüzde 87,6'dan yüzde 63,8'e geriledi.

Haziran ayında yüzde 31,6 oranında Erdoğan'ı görev tarzını onaylayan Saadet seçmeni, Temmuz'da yüzde 68,4'e yükseldi.

İYİ Partili seçmen ise Haziran'da yüzde 9,9 oranında 'Erdoğan'ın görev yapış tarzını onaylıyorum' derken, Temmuz'da yüzde 23 oranında 'evet onaylıyorum' yanıtını verdi.

CHP'de ise söz konusu oranda gerileme yaşanıp yüzde 11,9'dan yüzde 4'e düştü.

metropoll anket araştırma sonuçlar akp mhp hdp iyi parti saadet partisi görev onayı cumhurbaşkanı görev yapış tarzı onaylıyorum onaylamıyorum chp