MetroPOLL Anketi: Türk Halkı Rusya'nın Ukrayna'yı İşgali Hakkında Ne Düşünüyor?

TAKİP ET

Gazeteci İsmail Saymaz, MetroPOLL Araştırma'nın Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline ilişkin anketinin sonuçlarını yayımladı.

Gazeteci İsmail Saymaz, Halk TV'deki köşesinde MetroPOLL Araştırma'nın Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişimine karşı Türk halkının tutumuna yönelik anketinin sonuçlarını aktardı.

Rus ve Ukrain heyetlerinin bugün İstanbul Dolmabahçe'deki Cumhurbaşkanlığı Ofisi'nde bir araya geleceğini hatırlatan Saymaz, "Türkiye, Suriye'de sürüklendiği hatayı Ukrayna'da yinelemiyor. Rusya'nın Ukrayna'daki işgalini Birleşmiş Milletler nezdinde kınarken, savaşın aktif tarafı olmaktan uzak duruyor. Doğrusunu da yapıyor. Türkiye, iki komşusuyla diyalog kapısını açık tutarak, müzakere masası kuran ülke ünvanını kazandı" dedi.

Saymaz'ın aktardığıan göre MetroPOLL Araştırma Mart ayında gerçekleştirdiği anket çalışmasında vatandaşlara "Ukrayna'nın Rusya tarafından işgal girişimini nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusunu yöneltti.

Vatandaşların yüzde 83,8'i Rus işgalini onaylamadıklarını, yüzde 12,2'si ise haklı bulduklarını ifade etti. İşgale karşı çıkanlar içerisinde Cumhuriyet Halk Partililer yüzde 92 ile en büyük orana ulaşıyor. 

Bunun yanı sıra vatandaşlara "Ukrayna-Rusya savaşında Türkiye ne yapmalı?" sorusu yöneltildi. Buna göre vatandaşların yüzde 72,9'u Türkiye'nin tarafsız kalması gerektiğini, yüzde 19,1'i Ukrayna'yı desteklemesi gerektiğini, yüzde 2,5'i ise Rusya'yı desteklemesi gerektiğini söyledi. Ayrıca halkın kiminle dayanışması gerektiğine ilişkin soruya "Rusya" yanıtını verenlerin oranı yüzde 14,8'de kalırken yüzde 45,5'i ise "Ukrayna" yanıtını verdi. Katılımcıların yüzde 39,7'si ise bu soruyu cevapsız bıraktı.

Metropoll araştırma anketi türk halkı rusya ukrayna işgali hakkında ne düşünüyor