MetroPOLL Anketine Göre Erdoğan'ı Yenebilen Adaylar İmamoğlu ve Yavaş

TAKİP ET

MetroPOLL Araştırma tarafından yapılan anketin sonuçları muhalefet lehine.

MetroPOLL Araştırma tarafından yapılan ankette bu pazar seçim olursa kime oy verecekleri sorulan vatandaşların yüzde yüzde 23,9'u AKP, yüzde 20,3'ü CHP, yüzde 10,5'i İYİ Parti, yüzde 8,8'i HDP, yüzde 3,9'u MHP, yüzde 1,9'u DEVA Partisi yanıtını verdi.

İsmail Saymaz'ın Halk TV'deki köşesinden aktardığı bilgilere göre ankette kararsızlar matematiksel dağıtılmadı. Katılan deneklere "Mevcut partiler arasından birini tercih etmek zorunda kalsanız hangisini tercih ederdiniz?"sorusu soruldu. Kararsızların bir kısmı bu soruya cevap verirken, cevap hakkını kullanan deneklerin beyanlarına göre kararsız, protesto oylar ve "cevap yok" diyenler oransal dağıtıldığında oy dağılımı şöyle oldu:

AKP yüzde 33,2. CHP yüzde 27,1. İYİ Parti yüzde 13,8. HDP yüzde 11,5. MHP yüzde 5,3. DEVA yüzde 2,8. 

Bu durumda Cumhur İttifakı yüzde 38,5'lik bir oy oranına ulaşırken Millet İttifakı yüzde 40,9'luk bir oy oranına ulaşıyor. Bu durumda Millet İttifakı'nın küçük bir farkla önde olduğu görülüyor.

Cumhurbaşkanlığı Seçiminde Muhalefetin İki Doğal Adayı Önde 

Muhtemel bir Cumhurbaşkanlığı seçiminde AKP lideri Tayyip Erdoğan'ın karşısında aday olması halinde  Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş yüzde 54,4 oya ulaşıyor. Bu yarışta Erdoğan yüzde 32,9 oy alıyor. Yani yüzde 21,5'lik bir fark oluşuyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun aday olması halinde ise Erdoğan yüzde 36,6 oy alırken İmamoğlu yüzde 48,7 oy alıyor. Yani yüzde 12,1'lik bir fark oluşuyor.

Algı da Muhalefetin Lehine

Bunun yanı sıra algı da muhalefetin lehine. Vatandaşların yüzde 52'si Tayyip Erdoğan'ın seçimi kaybedeceğini düşünürken kazanacağını düşünenlerin oranı yüzde 44.

Ayrıca vatandaşların yüzde 29,8'i Erdoğan'a oy vereceğini, yüzde 46,9'u başka bir adaya oy vereceğini, yüzde 16,6'sı ise Erdoğan dışında bir adaya oy verebileceğini belirtiyor.

Son olarak yurttaşların yüzde 56,9'u erken seçim yapılması gerektiğini düşünüuyor.

mansur yavaş ekrem imamoğlu seçim metropoll anket recep Tayyip Erdoğan