MetroPOLL Araştırma Sordu: Erdoğan Kazanır mı?

TAKİP ET

MetroPOLL Araştırma dikkat çekici bir "algı" sorusunun neticesinde toplanan verileri paylaştı.

Araştırma şirketleri, yaptıkları seçim anketlerinde vatandaşlara hangi partiye oy vereceklerini sormaya devam ediyor. Fakat seçimin sonucunu belirleyen en önemli etkenlerden birisi de vatandaşların "Kim kazanır?" algısı. Geçtiğimiz yıllarda AKP'ye oy vermeyen vatandaşlar da dahil olmak üzere ezici çoğunluk seçimi AKP'nin kazanacağını düşünüyor, bu algı da seçime katılma, sandığa gitme davranışını etkiliyordu.

Fakat derin ekonomik buhran ve buna çözüm üretilememesi, vatandaşa üstten bakan siyasi söylem ve son olarak 2019 yerel seçimlerinde muhalefetin büyükşehirleri kazanması Cumhur İttifakı'nı oluşturan partiler AKP ve MHP'nin oylarında süratli bir erimeyi getirdi. Ve iki partinin oylarında yaşanan düşüş algıyı da muhalefetin lehine çevirdi.

Algı İktidarın Aleyhine Döndü

MetroPOLL Araştırma'nın Mayıs 2021'den bu yana her ay gerçekleştirdiği Türkiye'nin Nabzı araştırmasında sorulan "Bu Pazar Cumhurbaşkanlığı seçimi olsa ve Erdoğan yeniden aday olsa sizce seçimi kazanır mı?" sorusuna verilen cevaplara göre algı artık iktidarın aleyhine.

Mayıs 2021'de "Erdoğan kazanır" diyenlerin oranı yüzde 47,8, "Erdoğan kazanamaz" diyenlerin oranı yüzde 42,4 iken bu durum tersine döndü.

Mayıs 2022 itibarıyla "Erdoğan kazanır" diyenlerin oranı yüzde 45,8'e inerken "Erdoğan kazanamaz" diyenlerin oranı yüzde 48,5'e yükseldi.

metropoll araştırma sordu anket erdoğan kazanır mı algı araştırma kazanır kazanamaz