Mevlüt Çavuşoğlu Kaçırılan Denizciler ve ABD'nin İran Yaptırımları Hakkında Açıklamalarda Bulundu

TAKİP ET

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif, Dolmabahçe Sarayı'nda görüştükten sonra basın mensuplarının karşısına geçti. Çavuşoğlu açıklamalarında kaçırılan Türk denizcileri hakkında, "Hepsinin sağlık durumu iyi. Dördüncü kaptan ile iki vatandaşımız bugün Türkiye'ye dönecek" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İranlı mevkidaşı Cevat Zarif’le ortak bir basın toplantısı düzenledi. Konuşmasında geçen hafta Gine Körfezi’nde açıklarında korsanların saldırısına uğrayan ve kaçırılan 15 Türk denizcinin durumuyla da ilgili açıklama yapan Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Dün memnuniyet verici bir haber aldık. Mürettebat ve kaptan, şirket yetkilileriyle temasa geçtiler. 15 kardeşimizin tamamının sağlık durumunun iyi olduğunu öğrendik. Güzel haberleri inşallah alacağız, bir süreç var, devam ediyor. Gemide üç mürettebatımız vardı, yeni ekip gitti, dün ulaştılar. Dördüncü kaptan ve iki vatandaşımız da bugün THY’yle Türkiye’ye dönecekler."

İranlı mevkidaşı ile görüşmelerine ilişkin açıklamalarda da bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Umarım Biden yönetimi nükleer anlaşmaya geri döner. Böylece kardeş İran'a yönelik ambargolar kalkmış olur" dedi.

Ermenistan'ın toprak bütünlüğü kırmızı çizgimizdir diyen Cevat Zarif'e kardeşim diye hitap eden Çavuşoğlu, "Suriye'deki genel durumu, Irak, Körfez, Güney Kafkasya'daki durumları ele aldık. Güney Kafkasya'da bir ateşkes ve bu ateşkesin kalıcı olmasını istiyoruz. Sayın Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in, Rusya Devlet Başkanı Putin ve Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde 3+3 formatta bir işbirliği planlıyoruz. Güney Kafkasya'daki barış ve istikrar herkesin yararınadır, en çok da Ermenistan ve Ermenistan halkı faydalanacaktır. Ermenistan'ın da dolayısıyla bu doğrultuda olumlu adımlar atmasını bekliyoruz. Biz İran, Rusya ile nükleer anlaşma yapmıştık, maalesef Trump yönetimi bu anlaşmadan çekildi, umarım Biden yönetimi nükleer anlaşmaya tekrar geri döner. Böylece kardeş İran'a ABD'nin yaptırımları kalkmış olur." ifadelerini kullandı.

mevlüt çavuşoğlu Dışişleri Bakanlığı Rusya Dışişleri Bakanlığı Rusya Dışişleri Bakanı Rusya Dışişleri Bakanı lavrov aşı caatsa iş birliği işbirliği yaptırım ortaklık s-400 s400 abd kriz dışişleri dışişleri bak