Mezarlıkları, Camileri, Türbeleriyle Bir Kültür Böyle Yok Ediliyor

TAKİP ET

Çin'in Uygurların kültürel yapılarını tahrip etmek suretiyle Uygurlara kültürel soykırım uyguladığının kanıtları ortaya çıktı.

Çin'in Doğu Türkistan'da, bölgeyi değiştirme çabalarının bir parçası olarak Uygurların kültürel yapılarını tahrip etmek suretiyle yok ettiğinin başka kanıtları da ortaya çıktı.

Sky News'in haberine göre, Uygurların kültürünü taşıyan sahaların buldozerlerle yıkılarak üzerine başka yapılar inşa edildiği aktarıldı. Doğu Türkistan'ın güney batısında yer alan Hotan kentini ziyaret eden Sky News ekibi, kültürel ve tarihi olarak simgeleşmiş yapıların düzleştirildiğini ve yerlerinin betonla kaplandığını tespit etti.

Şehirde Çin tarafından hapse atılmaktan veya işkence görmekten korktukları için ismini vermek istemeyen Uygurlarla konuşan gazeteciler, Uygur mezarlıklarının dahi tahrip edildiğini ortaya koydu. Uygurların, hayatlarını kaybeden yakınlarını ziyaret ettiği ve anılarını hatırladığı mezarlıkların Çin tarafından bilerek yok edilmesi "Uygurların anılarının silinmesi" olarak yorumlanıyor. Uygu görüntülerinden bakıldığında da kültürel alanlar üzerinde büyük bir değişiklik olduğu gözlemlenebiliyor.

Yıllardır mezarlık olarak kullanılan bir bölgeyi ziyaret eden ekip, ortada sadece çamurlu bir genişlik buldu. Mezarlıkta kendisini tanıtmayı reddeden bir kişinin de gazetecilerin çekim yapmasını engellediği aktarıldı. 

Mezarlıkta bazı kemikler bulan gazetecilerin, kemiklerin teşhisi için adli tıp uzmanlarıyla iletişime geçtiği, uzmanların ise yüzde 100 bir kesinliği olmamakla birlikte kemiklerin insan kemiği olduğunu doğruladığı belirtildi.

Sultanim Mezarlığı'nda ise durum pek farklı olmamış ve kocaman mezarlık yıkılarak ikiye ayrılmış durumda. Mezarlığın yarısı yakındaki bir hastanenin otoparkı olarak kullanılırken, diğer tarafı derin temeller kazılmış büyük bir şantiye durumunda. Çin medyası mezarlığın şehrin diğer yerlerine taşındığını iddia etse de Uygurlar, yakınlarının mezarlarını bir daha görememenin üzüntüsü içerisinde.

Şehir merkezinin dışarısında yer alan İmam Asım Türbesi'ni ziyaret etmek isteyen gazeteciler, türbeye giden yolların kapalı olması sebebiyle yaklaşık 2,5 kilometre boyunca kumlu tepelerde yürümek zorunda kaldı. Türbeye yaklaşık 200 metre uzaklıkta gazetecilerin etrafını sekiz Çinli çevirerek türbeye giremeyeceklerini söyledi.

Kendilerini tanıtmayan Çinliler, geri dönmelerini istedikleri gazetecileri araçlarına kadar takip etti. Gazetecilerin görüntü almasına ise izin verilmedi.

çin sky news araştırma rapor sultanim mezarlığı imam asım türbesi kültürel soykırım kültür yapılar tahribat tahrip ediliyor yok ediliyor gazeteciler engel baskı uydu görüntüleri türbeler camiler mezarlıklar