MHP'nin Mafya İle İlişkileri Guardian'ın Gündeminde: 90'ların Karanlık İsimleri Yeniden Sahnede

TAKİP ET

İngiltere merkezli olarak yayın yapan Guardian gazetesi, Cumhur İttifakı'nın MHP'nin suç örgütleriyle ilişkisine dair bir haber yayımladı.

Guardian'da yayımlanan Bethan McKernan imzalı ve "Türkiye'nin gansterleri gölgelerden çıkıp kamusal alana adım attı" başlıklı haberinde 90'lı yılların kanlı günlerinden kalma aktörlerin onlarca yıl geri planda, hapiste kaldıktan sonra Türk sağı tarafından idol olarak görülmeye başlandığı belirtildi.

Bahçeli İçin "Aşırı Milliyetçi Siyasi Dinozor" Denildi

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli için "Son birkaç yılda Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hükümetinde etkili bir koalisyon ortağı haline gelen aşırı milliyetçi bir siyasi dinozor" denilen haberde, Bahçeli'yle birlikte poz veren Alaattin Çakıcı için ise "Türkiye'nin en azılı gangsteridir" denildi.

Suç Örgütü Lideri Alaattin Çakıcı, Devlet Bahçeli'yi Ziyaret Etti: Gündem 'Af'

"Türkiye'nin En Azılı Gangsteri"

Çakıcı için "41 siyasi cinayetle suçlanan ve çocuklarının önünde öldürülen eski karısı için vur emri verdiği için hapse atılan fakat yine de geçtiğimiz yıl koronavirüs affında salıverilen mafya" nitelemesi yapıldı.

Mafyanın kamusal alanda aniden görünür hale gelmesinin devletin karanlık figürleri kucakladığı yeni bir siyasi iklimin doğduğunu gösterdiği belirtilen haberde, Bahçeli ve Çakıcı'nın dostluğunun 80'lere dayandığı vurgulandı.

Bahçeli-Çakıcı İlişkisinin Mazisi

İki ismin "bugün Milliyetçi Hareket Partisi'nin gençlik kanadı olarak işlev gören ve neo-faşist bir paramiliter grup olan Bozkurtlar'ın (Ülkü Ocakları) üyeleri olarak" öne çıktığı belirtilen haberde o dönemin Kürtçü terör örgütü PKK gibi sol gruplarla Ülkü Ocakları'nın arasındaki şiddet olaylarıyla hatırlanan bir dönem olduğu hatırlatıldı.

90'ların Karanlık İsimleri Yeniden Sahnede 

Türk istihbaratının o dönem siyasi suikastler için mafyayla ilişki kurduğu öne sürülerek Abdullah Çatlı, İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı ve bir milletvekilinin aynı araçta öldüğü Susurluk kazası hatırlatılan haberde o dönemin aktörlerinin yıllarca saklandıktan, geri planda durduktan veya hapiste kaldıktan sonra yeniden kamusal alana "cesur bir giriş yaptıkları" belirtildi.

"AKP, MHP'nin Sert Milliyetçi Duruşunu Benimsiyor"

California'da bulunan Denizcilik Yüksek Lisans Okulu'nda görev yapan Prof. Ryan Gingeras "Geçmişten gelen bu karakterlerin bize söylediği şey, Türkiye'de gelişmekte olan yeni bir siyasi ortamın olduğu, bu adamların geçmişteki suçlarından aklandığı ve AKP'nin MHP'nin sert milliyetçi duruşunu benimsediği ya da en azından bu duruşun AKP'nin siyasi projelerine zarar vermeyeceği, hatta yardımcı bile olabileceğidir" dedi.

AKP, MHP'ye Mecbur: Türkiye Gerçek Bir Mafya Devletine Dönüşecek mi?

MHP'nin AKP için sorunlu bir müttefik olduğu savunulan haberde iki partinin biri İslamcı, biri laik olmak üzere iki farklı milliyetçi düşünceyi takip ettiği belirtilerek 15 Temmuz 2016 darbe girişiminin Türkiye'deki aşırı sağın yeniden doğuşunu getirdiği vurgulandı. Yaşananların ardından AKP'nin popülaritesinin giderek azaldığı ve Erdoğan'ın iktidarını sürdürmek için MHP'ye bağlı kalmaktan başka seçeneğinin olmadığı belirtilen haberde, MHP'nin önemi arttıkça Türkiye'nin gerçek bir mafya devletine dönüşüp dönüşmeyeceği sorgulandı.

mhp mafya ile ilişkileri guardian gündeminde 90ların karanlık isimleri yeniden sahnede alaattin çakıcı devlet bahçeli mafya devleti recep Tayyip Erdoğan cumhur ittifakı akp Bethan McKernan türkiye gangsterleri gölgelerden çıkıp kamusal alana adım attı abd