Microsoft: Türkiye'de Siyasetçileri ve Gazetecileri Takip Eden Casus Yazılımı Engelledik

TAKİP ET

Microsoft, İsrail'de geliştirilen ve Türkiye, İspanya, Singapur gibi ülkelerde kullanılan casus yazılımı engellediklerini duyurdu.

Microsoft, İsrail merkezli bir hacker şirketinin Türkiye, İspanya ve Singapur gibi ülkelerde kullandığı casus yazılımı engellediklerini açıkladı. 

ABD merkezli şirket, bu yazılım ile dünyanın birçok ülkesinden yüzlerce siyasetçinin, insan hakları aktivistinin, gazetecinin ve akademisyenin takip edildiğini belirtti.

Microsoft, hacker grubunun Candiru adı da dahil olmak üzere farklı isimlerle tanındığını ve geliştirdikleri yazılımın kendileri tarafından engellendiğini ifade etti. 

Ek Ücretle Daha Fazla Takip

“Filistin, İsrail, İran, Lübnan, Yemen, İspanya, Birleşik Krallık, Türkiye, Ermenistan ve Singapur’da bazı hedeflere saldırdılar'' şeklinde açıklama yapan şirket yetkilileri, “Bazı baskıcı hükümetler bunları masum siviller üzerinde kullanıyor. Özel sektördeki şirketlerin siber silah geliştirip bunu satması insanlar, işletmeler ve her boyuttaki hükümetler için çok tehlikeli” dedi. Şirket tarafından yapılan açıklamada, bu tür siber saldırı sistemlerinin hükümetlere ve güvenlik güçlerine satıldığı ve bunun hiç saydam olmadığı aktarıldı.

16 milyon avro karşılığında hizmet veren Candiru’nun casus yazılımının Uluslararası Af Örgütü ve Black Lives Matter (Siyah Yaşamlar Önemlidir) gibi kuruluşların internet sitelerini kullandığı ve bunların arkasına gizlendiği belirtildi. Yazılımın 10 farklı cihazı takip etme olanağı tanıdığı ancak ekstra 5.5 milyon avro ödenmesi durumunda 5 farklı ülkedeki ekstra 25 cihazı da takip edebildiği belirtildi.

abd microsoft israil hacker gazeteci siyasetçi candiru