Microsoft, UPS, PayPal Gibi Birçok Global Firmadan İşten Çıkarma Kararı

TAKİP ET

Yükselen faizler ve küresel ekonomik görünüme ilişkin belirsizlikler yüzünden geçen yıl gündemin odağında yer alan işten çıkarmaların, yeni yılda da devam ettiği görüldü. ABD'de teknoloji başta olmak üzere pek çok sektörden şirket, yılın ilk günlerinden itibaren personel sayısını azaltmaya başladı.

Yükselen faizler ve küresel ekonomik görünüme ilişkin belirsizlikler yüzünden geçen yıl gündemin odağında yer alan işten çıkarmaların, yeni yılda da devam ettiği görüldü. ABD'de teknoloji başta olmak üzere pek çok sektörden şirket, yılın ilk günlerinden itibaren personel sayısını azaltmaya başladı.

Yüksek enflasyon karşısında artan faiz oranları şirketlerin maliyetlerini artırırken, küresel ekonomik belirsizliklerle karşı karşıya olan şirketler maliyetlerini düşürmeye yönelik adımlar atmaya devam ediyor.

ABD'de teknoloji başta olmak üzere pek çok sektörden şirket, yılın başından personel sayısını azaltma kararı almaya başladı.

PayPal Binlerce Çalışanını İşten Çıkaracak

Yüksek enflasyon ve artan faiz oranları küresel ekonomiyi yavaşlatırken, maliyetlerini azaltmak amacıyla işten çıkarma kararı alan Meta, Microsoft, Google ve Spotify gibi teknoloji şirketlerine bir yenisi daha eklendi. Merkezi ABD'de bulunan çevrimiçi ödeme sistemi PayPal, 2 bin 500 çalışanını işten çıkaracağını duyurdu. 

Dev Kargo Şirketi UPS Ekonomik Krizde

UPS, maddi zarar nedeniyle 12 bin kişiyi işten çıkarma kararı aldı. Bu adımın, şirketin maliyetlerini 1 milyar dolar kadar düşürmesinin beklendiği açıklandı. 2023 yılı genelinde 6,7 milyar dolar net kar elde eden UPS, hisse başına karını bir önceki senenin dördüncü çeyreğine göre 1,87 dolardan 1,61 dolara çekti.

2024'e dair beklentilerini açıklayan UPS, bu yılın tamamında 92 milyar dolar ile 94,5 milyar dolar aralığında gelir geleceğini tahmin etti. Şirket ayrıca, yönetim kurulu onayına bağlı olarak ortalama 4,5 milyar dolarlık sermaye harcaması ve ortalama 5,4 milyar dolarlık temettü ödemesi planladıklarını açıkladı.

Riot Games'den İşten Çıkarma Kararı

Tencent Holdings'e ait Valorant ve League of Legends gibi ünlü oyunların geliştiricisi Riot Games, küresel işgücünün yaklaşık yüzde 11'ini oluşturan 530 kişiyi işten çıkaracağını açıkladı. Los Angeles merkezli Riot, işten çıkarmalarda en büyük etkiyi çekirdek geliştirme ekibi dışındaki ekiplerin göreceğini söyledi.

Çevrimiçi oyun şirketi League of Legends, Valorant, Teamfight Tactics ve Wild Rift gibi canlı oyun portföyüne odaklanacağını söylüyor.

Microsoft, Gaming Bölümünde Küçülmeye Gidiyor

Geçtiğimiz sene 10 bin kişiyi işten çıkaran Microsoft, yine aynı adımı atıyor. 

Microsoft Gaming Başkanı Phil Spencer, Xbox, Activision Blizzard ve ZeniMax için iş gücünü yeniden yapılandırma kararı aldıklarını duyurdu. Bu kapsamda 22 bin kişilik ekipten 1900 kişinin işten çıkarılacağı açıklandı.

Unity İşten Çıkarma Yapacağını Duyurdu

Şirket tarafından yapılan resmi açıklamaya göre Unity, 1.800 çalışanı ile yollarını ayırıyor. Bu şirketin mevcut işgücünün yaklaşık yüzde 25’ine tekabül ediyor.

Bilgisayarlar, konsollar ve mobil cihazlar için video oyunları ve simülasyonları geliştirmek için kullanılan bir oyun motoru olan ve Türkiye’de üretilenler de dahil olmak üzere çok sayıda oyunun arkasında yer alan Unity, fiyatlandırma politikasında bir güncelleme yapacağını duyurmuştu.

Sürekli zarar eden ve güncel yıllık zararı milyar dolar seviyesine ulaşan şirketin bunu değiştirmek adına planladığı yeni fiyatlandırma altyapısı kamuoyundan tepkiye neden olunca, güncelleme kararını değiştirip küçülmeye gitti.

Teknoloji sektöründeki işten çıkarmaları takip eden Layoffs.fyi sitesinin verilerine göre ise teknoloji şirketleri, 2022'nin başından bu yana 237 binden fazla çalışanının işine son verdi.

işten çıkarma kararı microsoft ups paypal global firma ekonomik kriz