Mide Bulandırıcı Skandal: Depremzedeye Giden Fazla Giysinin Yemenli Şirkete Satıldığı İddia Edildi

TAKİP ET

Mersin Limanı'nda bir depoda çekilen bir videoda, deprem yardımı olduğu iddia edilen kıyafetlerin peş peşe gelen TIR'lardan indirildiği görülmüştü. İhtiyaç fazlası olduğu iddia edilen giysiler, bazı belediye ve kurumlarca küresel bir atık toplayıcı olan AJ International'a satıldı.

Mersin Limanı'nda bir depoda çekilen bir videoda, deprem yardımı olduğu iddia edilen kıyafetlerin peş peşe gelen TIR'lardan indirildiği görülmüştü. Videoyu çeken kişi, görüntülerin depremzedelere yardım için olduğunu belirtmişti.

BirGün yazarı Bahadır Özgür'ün haberine göre, depo Yemenli AJ International Group'a ait ve şirket yetkilileri, giysilerin depremzedelere gönderilenler olduğunu doğruladı.

Şirket, ihtiyaç fazlası giysi yardımlarının altından kalkacak ne personel ne de yer olduğundan kendilerine verildiğini ve karşılığında "cüzi" bazı ödemeler yaptıklarını söyledi.

Özgür'ün yazısında şu ifadeler yer aldı:

"AJ International, 2018’de Yemen uyruklu Abduljalil Ali Ali Al-Sharifi tarafından Trabzon’un Akçaabat ilçesinde kuruldu. Aynı yıl İstanbul’da Beylikdüzü Mermerciler Sitesi’ne taşındı. Büyük bir depo açtı. Kurucusu Türk vatandaşı olup Abdülhalil Şerifi adını aldı. İstanbul’da birkaç farklı yerde daha şubesi var. Mersin Limanı’nda da devasa bir deposu bulunuyor. Pakistan, Umman, Yemen, Suudi Arabistan, BAE , Türkiye başta olmak üzere dünyada 20’den fazla geri dönüşüm şirketi bünyesinde. İngiltere de Almanya’da da birer şirketi kuruldu. Pazarının yüzde 40’ı Ortadoğu, yüzde 40’ı Avrupa, yüzde 20’si Afrika. 200’den fazla iş ortağı mevcut. Türkiye’de Mersin, Bursa, İstanbul, İzmir gibi illerde kurulu farklı isimlerle 7 şirketi faaliyette. Hepsi ‘sıfır atık’ projesi kapsamında toplayıcılık yapıyor. Tekstilde atık pazarının tek hakimi. Ambarlı ve Mersin limanlarından her hafta ne kadar ton gönderildiğine dair kayıtları inceledim. Rakam gerçekten inanılmaz. Karlı bir iş. Giysiler temizlenip, tamir edilip çoğunluğu, şirketin tabiriyle üçüncü dünya ülkelerine, pazarlanıyor. Kullanılamayacak olanlardan iplik, kumaş elde ediliyor."
 

aj international Yemen depremzede Giysi