Migren İçin En İyi Ağrı Kesici Hangisi?

TAKİP ET

Günlük yaşamı olumsuz etkileyen migren için en iyi ağrı kesici hangisi?

Günlük yaşamı olumsuz etkileyen migren için en iyi ağrı kesici hangisi? Migren insanların günlük yaşamını son derece olumsuz etkileyen ve bazı zamanlarda kişilerin yataktan kalkamamasına, ışığa, sese ve diğer etkenlere karşı aşırı duyarlı olmasına yol açan bir hastalıktır. Öyle ki migren atağı geldiğinde çoğu kişinin yaşantısı deyim yerindeyse felç olmaktadır. Bazı ağrı kesicilerin migrene iyi geldiği bilinmektedir. Fakat bu ilaçlar ağır ilaçlar olduğundan mutlaka doktor tavsiyesi ile uygun olan ilaç belirlenmelidir. Aynı zamanda sürekli kullanımda bu ilaçlar vücutta bağışıklığa neden olarak etki etmemektedir. Bu yüzden migreni iyi tanımak gerekmektedir. Sizin için migreni ve migrene iyi gelen ilaçları listeledik.

Migren Nedir?

Kişinin yaşamını olumsuz etkileyen ve ciddi baş ağrılarına neden olan migren nedir? Migren, beyindeki sinirler ve kan damarlarında oluşan değişikliklerin dışavurumu şeklinde görülen bir baş ağrısı çeşididir. Oldukça şiddetlidir. Öyle ki migren ağrısını ancak yaşayan bilebilir. Sürekli yaşanan bir ağrı değildir ve dış faktörler ve uyaranlar da migren ağrısına neden olabilir.

Migren ağrısı genelde kronik bir ağrıdır. Hormonal bozukluklar, aşırı stres, kaygı, üzüntü ve genetik faktörler migrenin nedenleri arasında yer almaktadır. Erkeklere oranla kadınlarda daha sık görüldüğü bilinmektedir.

Migren Ağrısı Nasıl Başlar?

Giderek şiddetlenen migren ağrısı nasıl başlar? Migren ağrısı ense, şakak veya göz etrafında sızıya benzeyen ince bir ağrı ile başlar ve giderek şiddetlenir. Kısa süre sonra alın ve beyin çevresinde zonklamalar görülür. Ardından ışık ve sese karşı hassasiyet, bulantı, kusma gibi rahatsızlıklar da kendini gösterir. Buna migren atağı denmektedir. Migren atakları 4 saat sürdüğü gibi bu süre 72 saate kadar çıkabilir.

Migren Nasıl Geçer?

72 saate kadar ulaşabilen migren ağrısı nasıl geçer? Migren ağrısı kendiliğinden başladığı gibi kendiliğinden geçmektedir. Geçerken aynı başladığı gibi semptomları yavaş yavaş hafifler. Böylece kişi normal yaşamına dönebilir. Migren kesinlikle tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Bilinen kesin bir tedavisi olmamakla beraber doktor kontrolünde kullanılacak ilaçlar ve doktor tavsiyeleriyle semptomları hafifletilebilir ve kişi migren atakları geçirirken normal yaşantısından kopmayarak ağrıyı minimum düzeye indirebilir. Aynı zamanda migreni tetikleyen bazı gıdalar bulunmaktadır. Bu gıdalar alkollü içecekler, bazı deniz ürünleri, sakatat, sert ve tuzlu peynir gibi gıdalardır. Migren hastalarının bu besinleri tüketmemeleri önemlidir.

Migren Ağrısına Hangi İlaçlar İyi Gelir?

Kişinin yaşamını önemli düzeyde etkileyen migren ağrısına hangi ilaçlar iyi gelir? Migren ağrısına iyi gelen ilaçların neredeyse tamamı kuvvetli ağrı kesicilerdir. Bu ağrı kesicilerin genel özelliği sinir uçlarını uyuşturarak ağrı hissinin semptomlarının giderilmesine yardımcı olmaktadır. Yani bu ilaçlarla sinir uçlarındaki ağrı yok edilmez uyuşturulur. Aynı zamanda kuvvetli ağrı kesiciler olduklarından dolayı düzenli kullanımda kısa sürece insan vücudu bu ilaçlara bağışıklık kazanabilir ve ilacın etkisi minimum seviyeye inebilir. Bu yüzden sadece migren atakları esnasında kullanılmaları tavsiye edilmektedir. Migren ağrısına iyi gelen başlıca ilaçlar şunlardır:

Arveles: Arveles, migren hastalarının başlıca kullandıkları ilaçlardandır. Piyasadaki en kuvvetli ağrı kesicilerden birisidir. Etkisini genelde 30 dk ile 1 saat arasında tam olarak göstermekte ve 12 saat kadar kişiyi rahatlatmaktadır. Kuvvetli ağrıların semptomatik tedavilerinde kullanılmaktadır. Bu ağrı çeşitlerinin başında migren ve diş ağrısı gelmektedir. Kişide uyuşukluk ve sürekli uyku hali gibi yan etkiler gösterebilir.

Majezik: Majezik, en az Arveles kadar etkili bir ağrı kesicidir. Kullanım alanları çok çeşitlidir. Migren ağrısına da oldukça iyi gelmektedir. Etkisini 30-60 dk arasında göstermektedir ve 12-14 saat arasında kendiliğinden vücuttan atılmaktadır.

Apranax: Apranax özellikle kuvvetli migren ağrıları ve diş ağrıları için en çok tercih edilen ilaçlardan birisidir. Kuvvetli bir ağrı kesici olmasından dolayı bir takım yan etkileri de bulunmaktadır. Bu yan etkilerin başlıcaları uyku hali, kaşıntı, mide bulantısı gibi durumlardır fakat herkeste görülmez.

Aprol Fort: Aprol Fort migren ve adet ağrılarında sıklıkla kullanılan bir ağrı kesici türüdür. İçerdiği naproksen etken maddesi ile kısa sürede sinir uçlarını uyuşturarak ağrı hissinin yok olmasına neden olur.

Yukarıda sayılan ilaçlara kas yoluyla uygulanan Dicloron da eklenebilir. Özellikle ameliyat sonrası kuvvetli ağrıların semptomatik tedavisinde yaygınlıkla kullanılır. Fakat tüm bu ilaçlar mutlaka doktor kontrolünde ve sadece atak esnasında kullanılmalıdır. Kuvvetli ilaçlar olduğundan bir takım yan etkiler gösterebilir ve vücutta bağışıklık kazanması ağrıların daha da şiddetlenmesine yol açabilir. Böylece migren için en iyi ağrı kesici hangisi? Öncesi ve sonrasıyla sizin için listeledik. 
 

migren migren ağrısı migren atağı migrene ne iyi gelir migren atakları migren için en iyi ağrı kesici arveles apranax aprol fort majezik