Millî Savunma Bakanı Akar, ABD ve Yunanistan'ı Uyardı

TAKİP ET

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, gündeme ilişkin açıklamalar yaptı.

Bakan Akar, "ABD'nin, YPG ile iş birliği yapmak yerine Türkiye ile iş birliği yapması gerekir. Biz buna hazırız, doğru olan da budur" dedi.

ABD'nin DEAŞ'la mücadele bahanesiyle YPG'ye destek vermesini doğru bulmadıklarını söyleyen Akar, "Çünkü PKK eşittir YPG'dir. Bunların birbirinden farkı yoktur. Adları değişse de bunların hepsi teröristtir. DEAŞ'la gerçek anlamda mücadeleyi, göğüs göğüse çarpışan TSK yapmış ve 3 bin 700 DEAŞ'lıyı Suriye'nin kuzeyinde etkisiz hale getirmiştir. Dolayısıyla ABD'nin bir terör örgütü olan YPG ile iş birliği yapmak yerine yaklaşık 70 yıldır NATO üyesi ve müttefiki olan Türkiye ile iş birliği yapması gerekir. Biz buna hazırız, doğru olan da budur" ifadelerini kullandı.

Akar ayrıca, Yunanistan'ın Adalar Denizi ve Akdeniz'deki tutumuna ilişkin "Yunanistan'ın Ege ve Akdeniz'deki tahrik edici eylemleri asla kabul edilemez, sorunların çözümüne katkı sağlamaz. Bunlarla bir yere varılmayacağını herkes bilmelidir" dedi.

Adalar Denizi, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs'taki sorunların da diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğine samimiyetle inandıklarını ve bunun için yoğun bir çaba sarf ettiklerini söyleyen Akar, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Tüm yapıcı yaklaşımlarımıza rağmen maalesef birtakım olumsuz açıklama, eylem ve tahriklerle karşı karşıyayız. Yunanistan'ın tahrik maksadıyla yaptığı tatbikatlar, anlaşmalara aykırı şekilde adaları silahlandırması, bu adaları yabancı savaş gemilerine açması uluslararası hukuka aykırı kıta sahanlığı iddiası, Ege'de ve Doğu Akdeniz'de akla mantığa sığmayan talepleri tabiî olarak gerginliği artırmaktadır. Bu tahrik edici eylemler ve tahrik dili asla kabul edilemez. Böyle bir üslup, sorunların çözümüne hiçbir şekilde katkı sağlayamaz. Bunlarla bir yere varılmasının mümkün olmadığını herkes bilmelidir."

Yunanistan'ın önü ve arkası olmayan bir silahlanma tutkusu olduğunu belirten Akar, "Ancak bunun matematikten uzak, ham bir hayal ve beyhude bir gayret olduğu ve en büyük zararının da Yunan halkına olacağı görülmeli, bilinmelidir. En doğru ve kolay çözüm hakkımıza, hukukumuza riayet edilmesi ve iyi komşuluk ilişkileriyle mümkün olacağı da artık anlaşılmalıdır. Ayrıca Yunanistan, Türkiye ile olan problemlerini Türkiye- AB ve Türkiye- ABD problemi haline getirmeye çabalamaktadır. Bu tutum ne hukuki, ne ahlakidir. Sorunların çözümüne de katkı sağlamayacaktır" diye konuştu.

Yunanistan'ın yayılmacı anlayışına son vermesinin en doğru yol olduğunu ifade eden Akar, "Yunanistan'ın yanı sıra Mısır dâhil tüm bölge ülkeleriyle iyi komşuluk ilişkisi içinde olmak istiyoruz. Bölgesel barış ve istikrar için de tüm komşularımızdan bu yaklaşımı bekliyoruz. Açıkça ifade ediyoruz ki kimsenin hakkında, hukukunda, toprağında gözümüz yoktur. Ancak Kıbrıs dâhil mavi vatanımızdaki hak ve menfaatlerimizi korumakta azimliyiz, kararlıyız ve buna muktediriz. Şehit oluruz, gazi oluruz ama haklarımızdan asla vazgeçmeyiz, hiçbir oldubittiye de müsaade etmeyiz" dedi.

 

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ABD PKK YPG Yunanistan Ege Adalar Denizi Akdeniz