Millî Savunma Bakanı Akar'ın NATO Toplantısı Değerlendirmesi

TAKİP ET

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, bugün sona eren NATO Savunma Bakanları Toplantısı'nı değerlendirdi: Terör örgütleri ile mücadelemizin kararlıkla devam ettiğini vurguladık.

Video konferans yöntemiyle düzenlenen ve iki gündür devam eden NATO Savunma Bakanları Toplantısı tamamlandı. Akar toplantıya ilişkin, "Ortak bir tehdit olarak terörle mücadelede müttefiklerin birlik, beraberlik ve dayanışma içinde hareket etmesinin öneminin altını çizdik" dedi.

Toplantıda savunma ve caydırıcılık konuları, NATO'nun Afganistan ve Irak'taki varlığı ve küresel gelişmeler konuşuldu.

Başta NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg olmak üzere müttefiklerin, Gara operasyonundaki şehitler için başsağlığı dilediklerini ifade eden Akar, şunları söyledi:

"DEAŞ, PKK/YPG/PYD ve FETÖ başta olmak üzere birçok terör örgütü ile mücadelemizin kararlılıkla devam ettiğini vurguladık.

Irak’ın kuzeyinde terörle mücadele kapsamında, PKK terör örgütüne yönelik icra edilen Pençe Kartal-2 Harekâtına ilişkin kısa bilgilendirme yaptık.

Eldeki tüm imkânlar seferber edilerek icra edilen bu harekâtın:
- Irak'ın kuzeyindeki PKK tehdidinin boyutunu gözler önüne serdiğini,
- PKK'nın 13 vatandaşımızı vahşice katlettiğini, şehit ettiğini;
- PKK ve YPG’nin aynı terör örgütü olduğunun açıkça bir kez daha görüldüğünü açıkça ifade ettik.

-İlaveten NATO'nun Irak'taki misyonunun genişletilmesi çalışmaları sürerken PKK terör örgütünün, NATO misyonu önündeki en büyük engel olduğunu da dile getirdik.

Ortak bir tehdit olarak terörle mücadelede Müttefiklerin birlik, beraberlik ve dayanışma içerisinde hareket etmesinin öneminin altını çizdik."

Akar, "Herkes şunu bilmeli ki terörle mücadelemiz en son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar azim ve kararlılıkla devam edecektir." diye konuştu.

Toplantıda ayrıca Afganistan'daki gelişmelerin ve İttifakın önündeki seçeneklerin de değerlendirildiğine değinen Akar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu çerçevede Türkiye'nin, Afgan kardeşlerimizin huzur ve refahı ile barış sürecinin başarıyla yürütülmesi için üzerine düşen sorumlulukları bugüne kadar yaptığını, bundan sonra da yapacağını belirttik."

Millî Savunma Bakanı, toplantıda Türkiye-NATO ilişkilerine dair, "Sorunlar karşısında dayanışmanın sadece sözle değil, fiilen gösterilmesinin ve güvenliğin bölünmezliği ilkesinin titizlikle muhafaza edilmesinin İttifakın savunma ve caydırıcılığı bakımından önemli olduğuna" dikkat çektiğini söyledi.

Toplantıda "Türkiye'ye yönelik yaptırım ve tehditlerinin İttifakı da zayıflattığını" müttefiklere açıkça ifade eden Akar, "eğer Müttefikler güçlü olursa İttifakın da güçlü olacağını" da bildirdiğini söyledi.

Açıklamasının sonunda Akar, Türkiye'nin NATO Antlaşması'na bağlılığını teyit ederek "Türkiye'nin, NATO'ya üyeliğinin 69'uncu yıl dönümünü kutlarken; İttifak içinde aktif rol oynamaya ve İttifak içerisindeki taahhütlerini eksiksiz olarak yerine getirmeye devam edeceğini belirttik." dedi.

NATO Hulusi Akar Savunma Bakanları Toplantısı Millî Savunma Bakanlığı Afganistan