Milli Eğitim Bakanlığı, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin Restorasyon Projesi İznini İptal Etti

TAKİP ET

MEB, Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne verilen Hasanoğlan Köy Enstitüsü'nün restorasyon projesi iznini iptal etti.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, 1941 yılında kurulan tarihi Hasanoğlan Köy Enstitüsü yerleşkesi içerisinde bulunan Müzik Okulu, Amfi Tiyatro ve Müze yapılarının, Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarının Koruma Kurulu’nun kararı ile “Korunması gerekli kültür varlığı” olarak tescillendiğini bildirmiş ve bu yapıları restorasyon projesi kapsamına almıştı.

Milli Eğitim Bakanlığı İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanlığı da 11 Kasım 2020’de belediye tarafından yapılacak olan tadilat, tamirat ve esaslı onarım işlemleri için Ankara Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bilgi verilmesi kaydı ile belediyeye izin vermişti.

Bakanlığın verdiği izin üzerine harekete geçen Belediye, 25 Mart’ta çalışmalar için gerekli işlemleri başlattığını Milli Eğitim Bakanlığı İnşaat ve Emlak Genel Müdürlüğü’ne bildirmişti. 

Bakanlıkça Planlanması Daha Uygun Olur

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, restorasyon çalışmalarının başladığını sosyal medya hesabından ''Cumhuriyet tarihinin en önemli eğitim miraslarından Köy Enstitüleri'ne sahip çıkıyoruz” ifadeleriyle duyurmuştu.

Ancak Kasım ayında restorasyon için izin veren Milli Eğitim Bakanlığı, 30 Nisan’da İnşaat ve Emlak Genel Müdürlüğü’nün yazısı ile verdiği restorasyon iznini iptal etti. İptalin gerekçesi olarak da “Bakanlığın korunması gereken binalara ilişkin restorasyon işlerinin bakanlıkça planlanmasının daha uygun olacağı” bahanesi öne sürüldü.

 

ankara büyükşehir belediyesi köy enstitüsü restorasyon proje iptal edildi