Milli Piyango: Bir Zamanlar Umut Kapısıydı, Şimdi Bebek Arabası Çekilişi Yapılıyor

TAKİP ET

Bir zamanlar Türkiye'de insanların bir umut kapısı olarak gördüğü Milli Piyango, özelleştirilip Demirören Grubu'na satıldıktan sonra şaibelerle anılır oldu.

Bir zamanlar umut kapısı olarak görülen ve insanların "Ya bana çıkarsa" düşüncesiye çeşitli bayilerde uzun kuyruklar oluşturarak bilet aldığı Milli Piyango artık şaibe iddialarıyla anılır oldu. 


Varlık Fonu'na Devir


Milli Piyango İdaresi 2017 yılında AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzaladığı gece yarısı KHK'sı ile Varlık Fonu'na devredildi. Varlık Fonu üzerinde Sayıştay'ın denetim yetkisinin olmaması muhalefet tarafından eleştirilse de kararda bir değişiklik yapılmadı. 


2018 İkramiyesi Devlete Kaldı


Milli Piyango'nun devriyle beraber şaibeler de başladı. Her yıl yapılan yılbaşı çekilişlerinde ilk kez 31 Aralık 2018'de büyük ikramiyenin isabet ettiği "7615536" numaralı biletin sahibi çıkmadı. Kurumun tarihinde ilk defa olarak büyük ikramiye Hazine'ye devredildi.


Birbirlerine "Sus" İşareti Yapan Noterler


31 Aralık 2019'da yapılan büyük ikramiye çekilişinde ise şaibe iddiaları ayyuka çıktı. Çekiliş devam ederken noterler kendi aralarında konuşup birbirlerine "sus" işareti yaptı. Milli Piyango talihlisi yine uzunca bir süre ortaya çıkmadı. Ancak yaklaşık 6,5 ay sonra Avrupa'da yaşadığını belirten birisi 70 milyon TL'lik ikramiyenin kendisine çıktığını "tesadüfen" fark ettiğini söyleyerek Milli Piyango idaresini aradı.

31 Aralık 2019'da yaşananlara ilişkin bir soruşturma açılmadı ancak 8 Ocak 2020'de Milli Piyango Genel Müdürü Muammer Çolak görevden alındı. 


17 Kez Aynı Yere Çıktı


Artık çekilişlerde asla olmaz denilen şeyler oluyor; ikramiye 17 kez Ankara Yenimahalle'ye isabet ediyor, iki hafta arayla yapılan çekilişlerde aynı numaralara ikramiye veriliyordu. 

En nihayetinde Milli Piyango İdaresi, AKP iktidarı tarafından özelleştirildi. Özelleştirme, AKP iktidarının en sevdiği şekilde oldu. İktidar yandaşı Demirören, Milli Piyango İdaresi ihalesini kazanan isim oldu.

Milli Piyango, Demirören ve İtalyan ortaklarının oluşturduğu Sisal-Şans ortak girişim grubuna devredildi. İktidara yakınlığıyla bilinen Demirören daha önce de 2018 yılında Doğan Grubu'nu satın almıştı. Yaşanan servet transferinden sonra Demirören'e bağlı basın-yayın organları iktidar yanlısı bir politika izlemeye başlamıştı.


Arka Planda Fısıldayan Ses


Demirören'in Milli Piyango İdaresi'ni almasından sonra şaibe iddiaları daha da arttı. 28 Eylül 2020 tarihli 10 Numara adlı şans oyununun çekilişinde, “8” ve “32” numaralarının arkadan gelen bir ses tarafından fısıldandığı ve ardından her iki numaranın da çıktığı görüldü. 


Çılgın Sayısal Loto


Milli Piyango'nun Demirören'e devrinden sonra değişikliker de yaşandı. En çok ilgi gören oyunlardan birisi olan Sayısal Loto'nun ismi “Çılgın Sayısal Loto” oldu ve sistemi değişti. Daha önceki sitemde Sayısal Loto'da 1-49 sayılarından 6'sını bilen, büyük ikramiye kazanıyordu. Demirören'in getirdiği Çılgın Sayısal Loto'da ise 90 numaradan 6 tanesi seçilerek oynanıyor. 90 numaradan 6'sını tam bilmek artık neredeyse imkansız hale geldiği için biriken paralar devretmeye ve şirkete kalmaya başladı. 


Bir Zamanlar Umut Kapısıydı, Şimdi Bebek Arabası Çekilişi Yapılıyor


Bugün gelinen noktada ise bir zamanlar "Acaba büyük ikramiye bana çıkar mı" denilerek milletin umut bağladığı Milli Piyango, sitesinde bebek arabası çekilişi yapıyor. 

AKP iktidarının Türkiye'yi getirdiği noktada ekonomik durumu gittikçe kötüleşe Türk milleti artık büyük ikramiye hayalleri ile değil; akıllı saat, bebek arabası, 3 bin liralık telefon, elektrik süpürgesi hayali ile çekilişe katılıyor. 



Bu yıl yapılacak yılbaşı çekilişi ise eskisi kadar ilgi görmüyor. Buy yılki Milli Piyango yılbaşı çekilişinde büyük ikramiye 120 milyon lira olarak belirlendi. 


 

milli piyango milli piyango çekilişi milli piyango idaresi varlık fonu erdoğan khk erdoğan demirören demirören demirören piyango demirören milli piyango