Milliyetçi Sitelere Google Engeli

TAKİP ET

Milliyetçi sitelerin reklam gelirleri Google tarafından kesildi.

Google geçen Cuma günü TamgaTürk'ün Adsense gelirlerini kestiğini bildirdi. Makul bir gerekçe gösterilmeyen bu işlemde TamgaTürk'ün YouTube üzerinden elde ettiği gelirler de durduruldu. Aynı sorunu Aykırı'nın yaşadığı da öğrenildi. Aykırı İmtiyaz Sahibi Batuhan Çolak, TamgaTürk'e konuştu. TamgaTürk ve Aykırı'nın peş peşe aynı sorunu yaşaması soru işaretlerine neden oldu.

TamgaTürk İmtiyaz Sahibi Bahadırhan Dinçaslan X hesabından yaptığı açıklamada "Bildiğiniz üzere TamgaTürk 'ün yegane geliri YouTube gibi mecralar üzerinden sağladığımız reklam geliri. Az evvel tuhaf bir e-posta aldık, Adsense hesabımız iptal edildi. Neden olduğunu anlamadık, yazışacağız. Öfke doluyum, namusumuzla güzel bir iş yapacağız yaptırmıyorlar." dedi. 

Bugün ikinci bir açıklama yapan Dinçaslan, TamgaTürk okurlarını desteğe çağırarak şu ifadeleri kullandı:

Sevgili dostlar, önemli bir duyuru:

Bildiğiniz üzere Google, TamgaTürk'ün reklam gelirlerini iptal etti. Biz hiçbir partiden, vakıftan para almadan, yalnız ortaklarımızın yatırımı ve okurlarımızın/izleyicilerimizin desteği ile reklam gelirlerinden para kazanıyoruz. Şu an tam ve yarı zamanlı arkadaşlarla 9 kişilik bir ekibiz. Hepsi maaşlı ve sigortalı. YouTube katıl abonelerimizin yarattığı gelir de dahil olmak üzere en önemli gelir kalemimizden mahrum bırakılmış durumdayız. 

Henüz detaylı bir açıklama yok, karara itiraz ettik, ancak pek umutlu değilim. Ayakta kalmanın ve yayın yapmanın alternatif yollarını denemek zorundayız. Çok yakında sitemiz üzerinden bizi düzenli ve doğrudan destekleyebileceksiniz. Aracı platformlara verdiğimiz pay da sıfıra inecek.

Birçok dostumuz bu süreçte doğrudan destek olmak istediğini belirtti. Kimseden doğrudan ve şahsi hesabıma para almak istemiyorum. Ancak bu ayın geliri maaş ödeme planımızda ciddi yer tutuyordu. Bu yüzden bu aya özel aşağıdaki yöntemi kullanacağız. Bu yöntemle yapacağınız ödemeler faturalandırılır ve vergisi ödenir. Yalnızca tahsilatı doğrudan yapacağımız için aracıya para vermeyiz - iyi ki vermeyiz. 

TamgaTürk'e doğrudan 250 TL destek olmak için abone linki: https://paytr.com/link/8NQ9tvh

1000 TL destek olmak için abone linki: https://paytr.com/link/Q8psVDi

2 gece uyuyamadım - üzüntü ve sinirden harap oldum. Tam işleri yoluna koymuş başabaş noktasına göz dikmişken böyle bir şey yaşadık. Ama iki gündür aldığım mesajlar, telefonlar büyük moral oldu. El birliğiyle ayakta kalalım ve kendi imkanlarımızla, kendi gücümüzle ayakta kalmak için yeni yollar yaratalım. 

Bu duyurunun yayılması için paylaşmanızı ayrıca rica ederim. Bütün Türkler bir olsa, başkalaşır gidişler.

 

 

Adsense Aykırı'nın da Gelirlerini Kesmiş

Türk milliyetçisi yayın organlarından birisi olan Aykırı'nın başına da aynı durumun geldiği öğrenildi. Google, Aykırı'nın reklam gelirlerini 28 Ocak'ta yine makul bir gerekçe göstermeden kesti. Daha önce sığınmacılarla ilgili haber yaptığı için tutuklanan Aykırı İmtiyaz Sahibi Batuhan Çolak, TamgaTürk'e yaptığı açıklamada şunları söyledi: 

Yayıncılık geleneksel anlamdan çıkarak tamamen internet ve sosyal medyaya kaymış durumda. Artık Türkiye'de köşe yazarlığı dahi neredeyse güncellğini yitirmiş ve yerini, özellikle hitler ve tirajlar bakımından, sosyal medyaya bırakmış durumda. Böyle bir ortamda yayıncılık yaparak ayakta kalabilmek, ekonomik bağımsızlığını kazanabilmek ve hiçbir yere dayanmadan bunu sağlayabilmek neredeyse imkansız. 

TamgaTürk tam da bu noktada özgün yayın anlayışı, objektif gazeteciliği, Türk milliyetçiliği noktasındaki hassasiyeti ve ülkenin çıkarlarını savunma noktasındaki çabasıyla takdire şayan bir kuruluş. TamgaTürk tüm bunları herhangi bir yerden fonlanmadan, herhangi bir yerden destek almadan, arkasında bir patron, arkasına bir fon almadan gerçekleştiriyor olmasıyla övgülerin en büyüğüne layık durumda. Şu anda Türkiye'de yayıncılık son derece etik dışı bir hal almış durumda, kimse neyi ne için savunduğunu bilmiyor, göremiyor. Dolayısıyla TamgaTürk'ün, içerisinde bulunan ekibi ve ürettiği yayınlarıyla Türkiye için çok önemli ve müstesna bir yeri olduğunu düşünüyorum. 

TamgaTürk'ün yaşadığı son olaylar gerçekten kabul edilmesi güç gelişmeler. Türkiye'de biliyorsunuz, internet reklamı yayıncılığında tekel durumunda olan Google Adsense mantığı var. Google sizin reklamlarınızı, yayınlarınızı bir anda hiçbir sebep göstermeksizin kesebiliyor. TamgaTürk'ün başına da tam da böyle bir şey gelmiş ve bunun izahı yok itiraz edebileceğiniz bir şey yok. Dolayısıyla bunun kırılması gerekiyor hatta bununla ilgili bir yasal düzenleme dahi düşünülmeli. İsteyen istediği gibi at koşturabiliyor ülkede. Dolayısıyla bu yayıncılık faaliyeti TamgaTürk gibi bağımsız bir şekilde yürüyen, güçlü adımlar atan, ses getiren bir yayın organının bir Google'ın belki orada bir siyasi baskı sonucu böyle bir karar alması kabul edilebilir değil. Bunun üzerine de gidilmeli. Umarım en kısa zamanda TamgaTürk bu durumu çözer ve ekonomik bağımsızlığını daha iyi bir şekilde eline aldıktan sonra yayınlarının çok güçleneceğine inanıyorum. Her musibet bir hayır getirir. 

Aykırı da 23 Nisan 2020'de yayın hayatına başlamıştı. O günden bu yana hem internette hem sosyal medyada yayıncılığını eş zamanlı olarak sürdürüyor. Ancak ilk kez başımıza şöyle bir durum geldi; 28 Ocak 2024 tarihinde Google Adsense sitede bir ihlal bulunduğunu, "onaylanmış tıklama" adında bir ihlal olduğunu belirtti.

Reklam yerleşimlerimiz kurallara uygundu. Yazılım kurallara uygun, haberler kurallara uygun. Buna rağmen, nereden geldiğini anlayamadığımız bir ihlal söz konusu. İtiraz edebileceğimiz hiçbir şey yok. "Sitedeki şu durumdan dolayı oldu" diye bir şey demiyor Google. 28 Ocak'tan itibaren Google gelirlerimiz tamamen durmuş durumda, bunu çözebilmek adına biz bütün yayınlarımızda bir durma noktasına gittik internet sayfasındaki haberlerde. Bütün reklamların kodlarıyla oynadık, yazılımla oynadık. Hiçbir değişme yok. 28 Ocak'tan bu yana Aykırı'nın da Google üzerinden almış olduğu hiçbir gelir kalmamış durumda. 

Biz bunları dile getirmemiştik ama şimdi TamgaTürk'te de böyle bir sorun oldu. Ben diğer siteleri de inceliyorum diğer sitelerin her yeri reklam ve kapanmayan reklamlar var bizlerde böyle bir şey hiç olmadı, buna rağmen hiçbir ihlal olmadığı gibi yayınları da doludizgin gidiyor. Şöyle bir şey var, Google üst taraflarda yani keşfet kısmında ve daha görünür haberlerde TamgaTürk ve Aykırı'ya hiç yer vermiyordu. Bu da çok önemli bir şey. Yani adeta bir sansür uygulanıyor, yukarıya çıkartmıyor. Hep böyle iktidara yakın medya organlarının haberleri ve bunlar hep böyle hayatın mutluluğu, yok dizi yok survivor yok özet yok emekli zammı gibi geçiştirilen şeyler. Keşfet ve haber akışında insanlara bunları gösteriyorlar ısrarla.

Biz böyle bir olay  yaşamıştık tam da bunun üzerine TamgaTürk'ün olayı patlak verince çok dikkatimi çekti. Bununla ilgili itiraz edebileceğimiz bir makamın olmaması da çok absürt. Dolayısıyla bu tekelin bir yerde kırılması ve bizim de sesimizi daha gür çıkarmak durumunda olduğumuzu düşünüyorum. Çünkü bu şekilde yayıncılık yapabilmek ve ayakta kalabilmek hiç mümkün değil. İlla bir destek icap ediyor. Umarım en kısa zamanda bu çözülür. 

Ancak geldiğimiz nokta itibarıyla Google Adsense'in Türkiye'deki yayıncılara kendi kafasına, kendi kurallarına uygun bir şekilde davranması bana derebeylik dönemlerini hatırlatıyor. Feodal bey olmuşlar kendi kafalarına göre bir kural getiriyorlar ve sonrasında gördüğümüz tabloyu yaşıyoruz ve ben tüm bunların bir siyasi baskı neticesinde olmuş olmasını artık ciddi ciddi düşünmeye başladım.

tamgatürk tv tamgatürk adsense google adsense aykırı aykırı.com batuhan çolak