Mısır'dan Türkiye'ye "İç İşlerimize Karışmayın" Şartı

TAKİP ET

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Mısır'a gönderdiği sıcak mesajlarına Kahire yönetiminden 'iç işlerine karışılmaması' koşuluyla ilişkilerin kurulabileceği yönünde karşılık geldi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun Mısır'a hem diplomatik hem de istihbari seviyede temasların başladığı yönündeki açıklamasına henüz kamuoyuna açık yanıt gelmese de Kahire 'yarı resmi' olarak nitelendirilecek bir yöntemle mesaj verdi. 

Mısır haber ajansı MENA, adı açıklanmayan resmi bir kaynağa dayandırdığı haberinde Kahire yönetiminin tavrını aktardı.

Sözkonusu 'resmi kaynak' Mısır'ın kendisiyle normal ilişkiler kurmak isteyen herhangi bir ülkeden, uluslararası hukuk kurallarına, iyi komşuluk ve egemenlik ilkelerine uymasını beklediğini bildirdi. Aynı kaynak Arap ülkelerinin iç işlerine müdahale girişimlerini durdurmasını beklediğini vurgularken iki halk arasındaki derin bağlara da dikkat çekiyor. 

Mısırlı yetkili, Türk ve Mısır diplomatik misyonlarının maslahatgüzarlık düzeyinde çalışmalarına devam ettiğine de dikkat çekiyor ve bu durum göz önüne alındığında diplomatik temasların yeniden başlaması diye bir tanımlamanın yapılamayacağını dile getirdi.

Mısır'ın son olarak Akdeniz'de ilan ettiği 'münhasır ekonomik bölge' haritasını Türkiye ile uyumlu hale getirmesi ilişkilerde yakınlaşmanın ilk işaretiydi.

İki ülke arasında 2014'te Sisi yönetiminin darbe ile iktidara gelmesinden bu yana diplomatik ilişki bulunmuyor.

mısır türkiye mısır türkiye mısır ilişkileri sisi erdoğan müslüman kardeşler kardeşim sisi kardeşim mursi mursi muhammed mursi darbeci mısır mısır darbe rabia mısır erdoğan rabia mısır iç işleri mısır içişleri