'MİT Haberi' Yüzünden Soylu'dan Anadolu Ajansı'na Ambargo

TAKİP ET

Anadolu Ajansı ve AKP'li İçişleri Bakanı Süleyman Soylu arasında bir haber nedeniyle gerginlik yaşandı. Gerginlik yerini Soylu'dan AA'ya yönelik bir ambargoya dönüştü. Soylu etkinliklerine AA muhabirlerinin alınmamasını emretti.

Halk TV'den Onur Durmuş'un haberine göre 20 Eylül günü Bursa'da infaz koruma memurlarını taşıyan cezaevi servis aracını hedef alan bombalı saldırıyı gerçekleştiren 3 terörist tutuklanmış, 21 Eylül günü Anadolu Ajansı buna ilişkin bir haber yayımlamıştı.

Haberde operasyonun Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı tarafından ortak olarak düzenlendiği belirtiliyordu. Fakat bu haber kısa sürede değiştirildi ve MİT ile ilgili tüm ifadeler haberden çıkarıldı.

Soylu'dan Anadolu Ajansı'na "Yaptırım"

Bu değişikliğin AKP'li İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun Anadolu Ajansı yetkililerini arayarak MİT'in operasyonda bir desteği olmadığını ve operasyonun yalnızca Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Başkanlığı tarafından düzenlendiğini, haberin acilen düzeltilmesini gerektiğini söylemesi üzerine yapıldığı öne sürüldü. İddiaya göre AA bu haberi Soylu'nun istediği şekilde güncellemesine rağmen TRT Haber dahil olmak üzere pek çok site, haberi ilk haliyle yayımladı. Anadolu Ajansı, daha sonra operasyona ilişkin açıklama yapan Soylu'nun sözlerini de yayımlamadı. Bunun ardından Soylu'nun AA'ya "yaptırım" uyguladığı öğrenildi.

24 Eylül'de Trabzon Araklı'da yeni Hükümet Konağı ve Belediye Hizmet Binası ziyaretinde bulunan Soylu, danışmanına Anadolu Ajansı'nın Karadeniz sorumlusunu aratarak "Bundan sonra Anadolu Ajansı’nı benim katıldığım etkinliklerde görmek istemiyorum, sadece acil durumlarda mikrofonlardaki AA logosunu kaldırarak katılabilirsiniz" talimatını verdi.

Soylu'nun Etkinliklerinde AA Yasağı

Bu talimatın ardından Soylu'nun Trabzon'daki etkinliğinde AA yer almadı. Hükümet Konağı açılışında Soylu'nun yaptığı konuşma AA abonelerine gönderilmedi. Ayrıca Anadolu Ajansı, basın kuruluşlarının bulunduğu WhatsApp grubunda da Soylu'nun konuşmasına ilişkin bilgi aktarmadı. 

Ertesi gün ise Soylu Şanlıurfa Suruç'ta düzenlenen Nar Festivali'ne katıldı. Anadolu Ajansı dışındaki ajanslar bu ziyarete ilişkin haber yayımladı. Fakat Anadolu Ajansı yine sessiz kaldı.

Muhabirler Mikrofonun AA Logolu Süngerini Sökmek Zorunda Kaldı

Soylu 27 Eylül'de Mersin Mezitli'de polisevini hedef alan ve bir polisimizin şehit olduğu saldırının ardından olay yerinne giderek basın açıklaması yaptı. Soylu'nun basın açıklamasını takip eden AA muhabirleri, kullandıkları mikrofonun AA logolu süngerini sökmek zorunda kaldı.

mit haberi yüzünden soylu anadolu ajansı ammbargo ambargo süleyman soylu içişleri bakanı